Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Merkel: Trenutno je nezamislivo da Rusija učestvuje na samitu G7

merkel1

Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je da predstojeći sastanak lidera zemalja članica grupe G7 koji će se održati u dvorcu Elmau 6.-7. juna, neće riješiti sve probleme, javlja Anadolu Agency.

Merkel je za Njemačku novinsku agenciju (DPA) kaza da ne treba mnogo očekivati od sastanka G7.

“Ne može se očekivati da sastanak lidera zemalja G7 riješi sve probleme”, kazala je Merkel.

Ona je kazala da će se na sastanku govoriti o problemu u Ukrajini. Dodala je kako je potrebno primijeniti sporazum iz Minska, no da je za to potrebno vrijeme. Merkel je podsjetila da je ranije bio planiran sastanak G8 na kojem je trebala učestvovati i Rusija, no budući da Rusija nije odustala od aneksije Krima, nije dobila pozivnicu na sastanak lidera. Ona je kazala da je trenutno nezamislivo da Rusija učestvuje na samitu.

Merkel je skrenula pažnju da se zbog neučestvovanja Rusije na samitu neće moći rješiti pitanje Sirije. Ona je kazala da zemlje učesnice samita brane demokratiju i ideju pravne države te da je u okviru toga neprihvatljivo da se povređuju granice druge države. Njemačka kancelarka je u tom kontekstu ponovila kako je Rusija, aneksijom Krima, prekršila međunarodno pravo.

Kada se radi o tvrdnjama da je Federalna obavještajna služba Njemačke (BND) pružala podršku američkim obavještajnim službama u prisluškivanju i prikupljanju obavještajnih podataka o nekim evropskim zvaničnicima i kompanijama, Merkel je kazala da na predstojećem samitu o toj temi neće razgovarati sa predsjednikom SAD-a Barackom Obamom. Ona je istakla da će SAD, unatoč nekim oprečnim stavovima, ostati partner Njemačke.

Samit lidera zemalja G7 održat će se u periodu 7.-8. juni u dvorcu Elmau u saveznoj njemačkoj državi Bavarskoj. Na sastanku će osim lidera zemalja članica prisustvovati i predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker i predsjednik Vijeća EU Donald Tusk. U skladu sa temama o kojima će se razgovarati, na samit su pozvani irački premijer Haydar al-Abadi, predsjednik Tunisa Beji Caid Essebsi, predsjednik Nigerije Muhammed Buhari, premijer Etiopije Hailemariam Desalegn, predsjednik Liberije Ellen Johnson Sirleaf, predsjednik Senegala Macky Sall, generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon, predsjednica Međunarodnog monetarnog fonda (IMF) Christine Lagarde te predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim.