Globus

Njemačka kancelarka

Merkel u Bundestagu: Zima će biti teška, čekaju nas duga četiri mjeseca

29/10/2020

Njemačka kancelarka je situaciju u Njemačkoj opisala kao dramatičnu i ukazala na broj novozaraženih koji svakodnevno doseže rekordne vrijednosti

Njemačka kancelarka Angela Merkel branila je u Bundestagu u četvrtak najnovije mjere u borbi protiv širenja pandemije te zaključila kako one nemaju alternativu jer je situacija “dramatična”.

„Mjere za kojima sada posežemo su prikladne, nužne i primjerene. Bilo bi prekasno kada bismo čekali da se odjeli intenzivne njege napune pa tek onda djelovali“, rekla je Angele Merkel (Kršćansko-demokratska unija CDU) obraćajući se njemačkom parlamentu na temu politike njezine vlade u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Njemačka kancelarka je situaciju u Njemačkoj opisala kao dramatičnu i ukazala na broj novozaraženih koji svakodnevno doseže rekordne vrijednosti.

Nove infekcije “naglo su porasle”, rekla je Merkel u govoru u parlamentu samo jedan dan nakon što su se ona i 16 premijera saveznih njemačkih država dogovorili o uvođenju novih strožih ograničenja kako bi se suzbilo širenje virusa.

“Takva će dinamika za nekoliko sedmica preopteretiti naše jedinice intenzivne njege. U dramatičnoj smo situaciji na početku zimske sezone”, rekla je Merkel, prenosi dpa.

„Mi se na početku hladnog godišnjeg doba nalazimo u dramatičnoj situaciji koja pogađa sve, bez izuzetka. Zima će biti teška. Četiri duga i teška mjeseca. Ali, završit će, optimistično je zaključila Merkel.

Ona je dodala da bi sadašnji trend porasta novozaraženih medicinske kapacitete uskoro mogao dovesti do kolapsa.

U Njemačkoj je potvrđeno 16.774 novih slučajeva zaraze koronavirusom, čime se njihov broj povećao na 481.013, pokazuju u četvrtak podaci Instituta Robert Koch (RKI).

Kancelarka je apelirala na građane da budu oprezni i solidarni tijekom koronakrize.

“Pandemija društvo stavlja na kušnju i to višestruku: medicinsku, političku, ekonomsku i socijalnu. Samo zajednički i solidarno možemo prevladati ovu krizu”, rekla je Merkel.

Njezin govor je od samog početka prekidan povicima iz redova desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) zbog čega ih je predsjednik Bundestaga Wolfgang Schaeuble višestruko opominjao.

Ova stranka se oštro protivi novim mjerama a predsjednik zastupničkog kluba AfD-a Alexander Gauland je zatražio jači utjecaj parlamenta u postupku donošenja odluka o mjerama protiv pandemije.

“Uvođenje korona-diktature po potrebi se ne slaže s našim poimanjem demokratskog poretka”, rekao je Gauland.

Jači utjecaj parlamenta u donošenju mjera u borbi protiv pandemije zatražila je i oporbena Liberalno-demokratska stranka (FDP).

Merkel je objasnila kako je svjesna toga da je koronakriza “teško iskušenje” za demokratiju. Ona je istodovremeno istaknula potrebu da se o mjerama javno raspravlja, ali je rekla da se rasprava treba odvijati bez dezinformacija o virusu.

“Od odnosa prema činjenicama o virusu ne ovisi samo demokracija nego i ljudski životi”, rekla je Merkel.

Njemačka kancelarka je upozorila na opasnost “smirivajućeg uljepšavanja situacije i populističkog negiranja opasnosti”.

Savezna vlada i predstavnici saveznih pokrajina u srijedu su odlučili uvesti nove mjera u borbi protiv pandemije koje između ostalog uključuju zatvaranje ugostiteljskih objekata i ukidanje kulturnih i sportskih manifestacija do daljnjeg.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.