Globus

Njemačka kancelarka

Merkel u posljednjem govoru u Bundestagu pozvala na širu saradnju unutar EU

24/06/2021

Kancelarka je objavila u 2018. da planira napustiti političku pozornicu nakon nacionalnih izbora u septembru ove godine, označavajući početak postmerkelovske ere nakon 16 godina. Ona će navršiti 67 godina u narednom mjesecu

Njemačka kancelarka Angela Merkel iskoristila je u četvrtak ono što će vjerovatno biti njeno posljednje obraćanje parlamentu u svojstvu šefice vlade kako bi pozvala Evropsku uniju da nauči lekcije iz krize s koronavirusom i da djeluje odlučnije.

– Sve dok pandemija nije prevaziđena, rasprava o lekcijama naučenim iz krize može biti samo prvi korak ka dužem i dubljem procesu – poručila je Merkel Bundestagu uoči samita čelnika EU koji će se tokom dana održati u Bruxellesu.

– Taj je proces, međutim, bitan jer će sposobnost i spremmost da se to učini odrediti kako će se EU suočavati s budućim izazovima takvog obima – kazala je.

Kancelarka je objavila u 2018. da planira napustiti političku pozornicu nakon nacionalnih izbora u septembru ove godine, označavajući početak postmerkelovske ere nakon 16 godina. Ona će navršiti 67 godina u narednom mjesecu, prenosi dpa.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.