Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Njemačka kancelarka

Merkel upozorava: Moguća je ruska vojna intervencija u Bjelorusiji

960×0

Merkel je dalje kazala da bi Bjelorusija samostalno trebala pronaći izlaz iz krize i to na bazi nacionalnog dijaloga u uvažavanja zahtjeva opozicije

Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je danas na moguću vojnu intervenciju Rusije u Bjelorusiji i pozvala na unutarnacionalni dijalog za prevazilaženje političke krize u kojoj se Bjelorusija nalazi, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon sastanka s liderima Evropske unije Merkel je novinarima u Berlinu kazala da predsjednički izbori koji su 9. augusta održani u Bjelorusiji nisu bili ni pošteni ni slobodni i da Evropska unija neće priznati njihove rezultate.

Na upit da komentira moguću ulogu Rusije u rješavanju krize u Bjelorusiji i mogućnost ruske vojne intervencije, Merkel je kazala da zvanični Berlin usko kontaktira za Moskvom kako bi se izbjegao takav scenarij.

“Rusija i Bjelorusija imaju veoma bliske odnose i bilateralne sporazume. Mi smo svakako jasno upozorili da bi vojna intervencija Rusije znatno zakomplicirala situaciju“, kazala je Merkel.

Merkel je dalje kazala da bi Bjelorusija samostalno trebala pronaći izlaz iz krize i to na bazi nacionalnog dijaloga u uvažavanja zahtjeva opozicije.

Ona je također najavila da će članice EU-a raditi na uvođenju ciljanih sankcija protiv onih koji stoje iza izbornih prevara i nasilja protiv mirnih demonstracija u Bjelorusiji.

Aleksandar Lukashenko je na čelu Bjelorusije 26 godina, a 9. augusta je s 80,1 posto osvojenih glasova pobijedio na predsjedničkim izborima protukandidatkinju Svetlanu Tokjanovsayu koja je osvojila svega 10,12 posto glasova.

Bjeloruska opozicija odbacila je rezultate Centralne izborne komisije i tvrdi da su izbori bili neregularni, što tvrde i demonstranti koji su pokrenuli val antivladinih protesta u toj zemlji.

Tikhanovskaya je u ponedjeljak izjavila da je spremna voditi Bjelorusiju tokom prelaznog perioda u kojem bi bili organizirani pošteni i kredibilni demokratski izbori.