BiH

doneseni zaključi

Policija u USK dobila naredbu da postavi punktove i spriječi dolazak migranata

19/08/2020
Foto: Robert Anic/PIXSELL (Arhiv)

U zaključcima donesenim s ciljem očuvanja bezbjednosne i zdravstveno-epidemiološke situacije zbog prekomjernog priliva migranata na ovo područje, Operativna grupa je zabranila pružanje usluga smještaja migrantima, saopšteno je iz kantonalne Vlade

Operativna grupa Unsko-sanskog kantona zadužila je Upravu policije kantonalnog MUP-a da na ulazima na područje Kantona postavi stalne punktove i spriječi dodatni priliv migranata.

U zaključcima donesenim s ciljem očuvanja bezbjednosne i zdravstveno-epidemiološke situacije zbog prekomjernog priliva migranata na ovo područje, Operativna grupa je zabranila pružanje usluga smještaja migrantima, saopšteno je iz kantonalne Vlade.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove zadužena je da, zajedno sa pripadnicima MUP-a Unsko-sanskog kantona, u okviru nadležnosti vrši kontrolu prevoznika koji prevoze migrante te da, u takvim slučajevima pokrene postupak oduzimanja licenci, kao i pojačane kontrole iznajmljivača smještaja migrantima.

Operativna grupa podržala je odluku Kriznog štaba Ministarstva zdravstva da se pooštri mjera od 13. marta koja podrazumijeva zabranu ulaska migranata na područje Unsko-sanskog kantona, van trenutnog prihvatnog kapaciteta kampova, zabranu prevoza migranata svim prevoznim sredstvima, te zabranu kretanja migranata i okupljanja na javnim površinama.

Od Ministarstva bezbjednosti u Vijeću ministara se traži da, zajedno sa predstavnicima UN agencija, u roku od pet dana izmjesti maloljetne migrante bez pratnje u centre van Unsko-sanskog kantona.

Operativna grupa od pravosudnih institucija traži da uzmu u prioritet rada
predmete i sankcionišu lica koja su identifikovane da narušavaju javni red i mir i čine krivična djela samovlašća, kao i druga krivična djela kojima usložnjavaju situaciju na terenu uzrokovanu migrantskom krizom.

U zaključcima se napominje da ostaju na snazi svi zaključci Operativne grupe koji se odnose na aktivnosti postupnog zatvaranja kampova “Bira” u Bihaću i “Miral” u Velikoj Kladuši.

Sastanak Operativne grupe u Bihaću održan jer je zbog prekomjernog priliva migranata ugroženo javno zdravlje, bezbjednost i prava građana Unsko-sanskog kantona. Sastanku su prisustvovali i predstavnici IOM-a, UNHCR-a, DRC-a i OEBS-a.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.