Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

MERS se nastavlja širiti Južnom Korejom: Umrlo pet zaraženih

mers juzna koreja

Peta osoba zaražena bliskoistočnim respiratornim sindromom (MERS) izgubila je život u Južnoj Koreji, javlja Anadolu Agency (AA).

Jedna osoba danas je preminula, a još 14 ih je zaraženo, čime je broj preminulih povećan na pet, a zaraženih osoba na 64, javljeno je iz Ministarstva zdravlja.

[pull_quote_right]MERS se prvi put pojavio u Saudijskoj Arabiji 2012. godine[/pull_quote_right]

Procenat smrtnosti u Južnoj Koreji uzrokovane MERS-om još uvijek je ispod globalnog koji je procijenjen na 40 posto.

U Seulu i njegovom okruženju 24 bolnice su prijavile slučajeve zaraze. U karantinu je stavljeno skoro 2.000 ljudi, a iz predostrožnosti su zatvorene hiljade škola širom zemlje.

Vlasti se pribojavaju da bi virus mogao znatno ugroziti ekonomsku situaciju u zemlji, jer je do sada 20.000 turista otkazalo posjetu.

Podsjećamo, prvi pacijent zaražen fatalnim virusom tek se bio vratio iz Bahrejna. Nakon toga, zarazio se muškarac koji je s njim dijelio bolesničku sobu, njihovi posjetioci, doktor, medicinska sestra i virus se lančano proširio u periodu kraćem od tri sedmice.

MERS se prvi put pojavio u Saudijskoj Arabiji 2012. godine. Vjerovalo se da se prenosi s kamila, ali se kasnije ispostavilo da je prenosiv i s čovjeka na čovjeka. Simptomi zaraženosti su slični prehladi i gripi, te problemi s disanjem.