Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Papa nije slučajno sjeo u Ford Focus, to je njegov automobil

BiH

papa ford 2

Iako je jučer objavljena vijest kako je organizacijski odbor za papu u Sarajevu pripremio neko luksuzno vozilo, a on je slučajno izabrao nešto skromniju varijantu, odnosno Ford Focus, to zapravo nije tačno.

Ford Focus s vatikanskim tablicama službeni je automobil pape Franje. Tačnije još od 2013. godine. Prema tome nije bilo riječ o iskakanju iz protokola već za papu je to bio savim uobičajen prijevoz.

Papa-Ford-Focus

Papa Franjo je nakon inauguracije u martu 2013. godine zatražio reformu Vatikana i “siromašnu crkvu za siromašne”. Odmah po inauguraciji, za razliku od svog prethodnika, papa se preselio u vatikansku gostinjsku kući te je iselio iz apostolske palače. Negdje u isto vrijeme promijenjen je i vozni park.

“Njegov je prethodnik u penziju otišao mercedesom, on je došao renaultom iz ‘84 godine” stajalo je najavama dolaske novog pape.

Tako od početka papa Franjo koristi mali automobil ili čak autobus umjesto limuzine iz papinskog voznog parka. Papa u svom parku ima čitavu flotu prestižnih vozila na čijem je vrhu blindirani Mercedes ML, no na putovanjima koristi Ford Focus. Nije neuobičajeno da se Papa na putu po Italiji čak i zaustavi sa svojim Ford Focusom, te kratko popriča sa građanima.