Mesić: Dejtonska struktura u BiH se pokazala promašenom

mesic-podgorica

Dejtonskim sporazumom je prekinut rat u BiH, ali je stvoren takav sustav, da BiH nije mogla postati funkcionalna država. I nije ni postala, kazao je danas u Podgorici bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić.

U organizaciji Igmanske inicijative za regionalnu saradnju, u Podgorici je danas održana konferecija „Dejton i region – 20 godina kasnije, perspektive Zapadnog Balkana“. Na konferenciji, kojoj su osim članova Igmanske inicijative iz regiona prisustvovali i predstavnici nevladinog sektora i političkih partija, najviše riječi bilo je o stanju u Bosni i Hercegovini.

Mesić, nekadašnji predsjednik Republike Hrvatske kazao je da je Dejtonski sporazum doprinio zaustavljanju rata. Ipak, prema njegovim riječima, Bosna i Hercegovina nije postala funkcionalna država.

„Ne smijemo upasti u klopku razmišljanja o budućnosti države, zaboravljajući njene građane. Niti smijemo postati preokupirani građanima, posebno ne nacijama, a zaboraviti da je država onaj okvir u kojima oni žive. Moram reći da sam već umoran od onoga što ponavljam godinama. Previše je toga na kocki, materija o kojoj govorimo je previše važna, da bi se smjelo ćutati. Govorim kao bivši predsjednik Republike Hrvatske, koji se zbog politike prema Bosni i Hercegovini razišao sa Franjom Tuđmanom, bivšim predsjednikom Hrvatske. A potom, činio sam sve što je bilo moguće da bi se uspostavili što bolji bilateralni odnosi između dvije države. Govorim kao član Igmanske inicijative, koja je u prošlosti pokazala da ima sluha ne samo za trenutak, već i za budućnost“, istakao je Mesić.

mesic-podgorica1

On je saglasan da je prije 20 godina, imperativ trenutka bio prekidanje rata u BiH.

„Odgovorni državnici regije toga vremena pozvani su u Dejton, i potpisan je Dejtonski sporazum, kao i set dokumenata, uključujući i Ustav BiH. To drugim riječima znači da je jednoj međunarodno priznatoj državi, u kojoj je bijesnio rat uz otvorenu asistenciju iz dvije susjedne države, nametnuto unutrašnje uređenje. Dejtonskim sporazumom je prekinut rat u BiH. Ali je stvoren takav sustav, da BiH nije mogla postati funkcionalna država. I nije ni postala. Pune dvije decenije nakon Dejtona, ta spoznaja kao da dopire do svijesti onih kojima sam to govorio kada sam bio predsjednik Hrvatske, a koji su me tada uvjeravali kako je Dejton temelj mirnog života BiH. Mir je uspostavljen, ali funkcionalna država nije. Sa takvom nefunkcionalnom državom danas imamo posla mi, njeni susjedi, ali i Evropa, na čija vrata kuca“, rekao je Mesić danas u Podgorici.

On je istakao da se mora postaviti pitanje koliko je Evropa iskrena kada kaže da želi BiH u svojim redovima.

„To ću pitanje ostaviti bez odgovora. Dejtonska struktura BiH je zakazala, pokazala se promašenom. Budimo pošteni sami prema sebi i priznajmo da entitetska podjela protivna je samom biću BiH. Nema nikakvog utemeljenja u njenoj istoriji i tradiciji. Ta podjela je proizvela nacionalno mješoviti entitet, u kojem pripadnici jedne nacije u nemalom broju sanjaju o pripajanju susjednoj državi. Drugi entitet, koji je etnički čist, od samog početka je pokazivao neskrivene ambicije da razbije BiH kao jedinstvenu državu, vidjevši svoju budućnost u prisjedinjenju drugoj susjednoj državi. Ta je podjela neprirodna i ona je u osnovi svih problema što ih ima današnja BiH“, kazao je bivši hrvatski predsjednik.

On je poručio da BiH trebaju novi Ustav i nova unutrašnja organizacija države.

„U toj reorganizaciji u prvi plan moraju doći građani, i BiH mora biti ustanovljena kao građanska država. Na stanovnike BiH primarno treba gledati kao na građane i ljude, a tek onda kao na pripadnike ovih ili onih etniciteta“, poručio je Mesić.

On je još i kazao da oni koji su na izborima u BiH dobili povjerenje birača da upravljaju zemljom, to očito u ovakvoj situaciji nisu u stanju.

„Krajnje je licemjereno kada iz svijeta i Evrope posebno, čujemo poruke tipa „neka se oni međusobno dogovore, a mi ćemo svaku odluku prihvatiti“. Da se mogu dogovoriti, onda bi se i dogovorili. Nisu, i na ovaj način neće nikad. BiH nema snage da se reformiše. Ako je rješenje da se prekine rat moralo doći spolja, a moralo je, onda i ovo pitanje nadograđivanje Dejtona mora doći spolja“, uvjeren je Mesić.

Ko-predsjednik Igmanske inicijative za regionalnu saradnju i nekadašnji šef crnogorske diplomatije Branko Lukovac konstatovao je da su odnosi među državama u regiji bolji nego što su bili u prošloj deceniji. Govoreći o BiH, kazao je da je ova država osvajačkim ratom koji joj je nametnut platila veliku cijenu. Na najave o nezavisnosti jednog bh.entiteta, Lukovac kaže: „Raspad BiH opet bi bio krvav, sa rizikom konfrotacije velikih sila. Dvadeset godina agonije nakon rata, vrijeme je da se ujedine sve snage u BiH. EU duguje BiH, da joj pomogne da se reforme sprovedu“, kazao je Lukovac.