Preminuli je pratio mog klijenta i doprinio tuči u kojoj je stradao

Omar_Mehmedbasic

Suđenje Almiru Kosi (1985) optuženom, da je nanio po život opasne ozljede Sedinu Kremi (1986) od kojih je ovaj ubrzo preminuo, počelo je jučer u sarajevskom Kantonalnom sudu čitanjem optužnice, uvodnim riječima stranaka u postupku, ali i saslušanjem prvog svjedoka optužbe, piše Dnevni list.

U optužnici stoji da su se Koso, Kremo i Aldijana Bajraktarević 16. februara u večernjim satima dovezli u renaultu clio u selo Dejčiće kod Trnova i zaustavili na lokalnom putu. Tada je došlo do verbalne prepirke između optuženog i oštećenog. Koso je, stoji u optužnici, Kremi zadao udarac nožem u lijevu nogu i nanio mu po život opasnu ozljedu. U optužnici je navedeno da, iako svjestan kako će nanošenjem udarca nožem dužine oštrice 17 centimetara u tom dijelu tijela Kremi nanijeti tešku tjelesnu ozljedu opasnu po život, svjestan da uslijed takve ozljede može nastupiti njegova smrt, olako je držao da da smrt neće nastupiti.

Optuženi se, nakon što je ranio Kremu, sa Aldijanom udaljio sa mjesta događaja, kako bi ubrzo nakon toga zbog iskrvarenja Kremo preminuo.

Nakon što je pročitao optužnicu, tužitelj Mladen Furtula je kratko dodao kako će optužba tokom postupka dokazati djelo koje je optuženom stavljeno na teret saslušanjem svjedoka, vještaka, predočavanjem materijalne dokumentacije, što će, kako kaže, biti dovoljno Sudu da Kosu proglasi krivim i kazni ga po zakonu.

Kosin odvjetnik Omar Mehmedbašić je naveo da će dokazati da je i oštećeni doprinio izvršenju kaznenog djela, odnosno da je Kosu i Aldijanu pratio autom nakon čega je došlo do tuče u kojoj je nastradao.

Nakon toga, iskaz je dao svjedok Adnan Mulaosmanović te pojasnio da je kritične večeri vidio optuženog Kosu kojem je bila krv po rukama, a koji je bio sa djevojkom.

Optuženi je tražio od svjedoka da ga odveze u Hitnu pomoć u Sarajevu, što je ovaj i pristao.

“Nakon 10-ak prijeđenih kilometara saznao sam kako se Koso zakačio i potukao sa Kremom. Pitao sam ga zar se još nije okanio problema. Pričao je i kako ga je Kremo provocirao te da je ovaj uzeo nož i upozoravao ga“, kaže svjedok te dodaje kako je tokom vožnje zazvonio Aldijanin mobitel, na koji se javio Koso i nakon razgovora rekao da idu u Alipašino Polje, a ne u Hitnu pomoć.

Mulaosmanović je dodao kako ga je u povratku u Trnovo, zvao policajac i pitao ga gdje je odvezao Kosu i Aldijanu te kako je od njega saznao da je Kremo preminuo.

Policiju je svjedok poslije odveo do zgrade ispred koje je ostavio optuženog i djevojku. Predsjedavajući Vijeća Husein Delalić nastavak suđenja je zakazao za 21. juli.