Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tribina

Mesić: Mora se zaustaviti fašizacija i ustašizacija Hrvatske

josipovic mesic fotka

Nažalost, pokazalo se da nešto dobro što se napravi u jednom mandatu nije zauvijek i mislim da Hrvatska danas vodi pogrešnu politika prema susjedima, kazao je Josipović

Na tribini “Uloga predsjednika/predsjednice Republike u javnom i političkom životu Hrvatske» u organizaciji stranke Naprijed Hrvatska u ponedjeljak su se pojavili i bivši predsjednici Hrvatske Stjepan Mesić i Ivo Josipović.

Mesić i Josipović iznosili su iskustva iz svojih predsjedničkih mandata, pri čemu je Mesić ustvrdio kako mu je najteža odluka bila ona o penzionisanju 12 hrvatskih generala, “koji su se pojavili sa svojim političkim pamfletom u medijima”.

“Suština tog pamfleta je bila – mi smo odbranili Hrvatsku, mi ćemo odlučivati šta će se u njoj događati. Zato sam morao reagirati i mislim da sam postupio kako treba”, kazao je Mesić.

Josipović je, pak, kao najteže u svom mandatu izdvojio popravljanje odnosa sa susjedima, jer je zatekao vrlo loše odnose sa Srbijom i BiH. Podsjetio je da je u prvu službenu posjetu otišao upravo u BiH, gdje je uspio predstavnike sva tri naroda odvesti na stratišta da se poklone žrtvama.

Nakon toga, u Zagrebu ga je, kaže, dočekalo nezadovoljstvo Vlade, sazivanje bivših premijera i generala, ali je, dodaje, istraživanje pokazalo da je 75 posto građana podržalo njegov govor u Sarajevu. Uspio je, napominje, vrlo brzo uspostaviti i dobre odnose s tadašnjim srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, iako mu je odbio doći na inauguraciju zbog Kosova.

“Nažalost, pokazalo se da nešto dobro što se napravi u jednom mandatu nije zauvijek i mislim da se danas vodi pogrešna politika prema susjedima”, kazao je Josipović i dodao kako ne razmišlja o ponovnoj predsjedničkoj kandidaturi.

Kolinda u svlačionici

Izjasnio se kao oštar protivnik izbora hrvatskog predsjednika u parlamentu, jer je “jako važno da sva jaja nisu u istoj košari, pogotovo u našem kriptopredsjedničkom sistemu”.

I Mesić je za to da još neko vrijeme direktno biramo šefa države, jer ako bi se birao u Saboru, vladajući bi mogli diktirati kako da koristi ovlasti.

“Potreban nam je predsjednik, ali ne u kockastom dresu. Zamislite da sam ja upao u žensku svlačionicu, svi bi rekli da sam poludio”, rekao je Mesić.

Naglasio je da se mora zaustaviti fašizacija i ustašizacija Hrvatske.

“Ruše se spomenici antifašistima, a ministri idu na sprovode ustašama uz počasti. Pokušavaju se umiliti ustašizaciji da bi dobili izbore. Mi smo jedini na svijetu koji žele ući u šator gubitnika”, zaključio je Mesić.