Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

američki zvaničnici

“Mi smo ovdje u malom ćorsokaku”: Putin se sprema za duži rat u Ukrajini

putin tw

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden rekao je u ponedjeljak da je zabrinut da Putin nema izlaz iz ukrajinskog rata, podsjeća Reuters.

Tromjesečni rat Rusije u Ukrajini je „malo u ćorsokaku“ i čini se da se ruski predsjednik Vladimir Putin sprema za dug sukob, izjavili su u utorak, 10. maja najviši američki obavještajni zvaničnici.

Rusija, koja invaziju naziva „specijalnom vojnom operacijom“, poslala je još vojnika u Ukrajinu u velikoj ofanzivi prošlog mjeseca na istočni dio zemlje, ali sporo dolazi do rezultata, piše agencija Reuters, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Napad Rusije na Kijev zaustavljen je u martu snažnim ukrajinskim otporom.

„Rusi ne pobjeđuju i Ukrajinci ne pobjeđuju, a mi smo ovdje u malom ćorsokaku“, rekao je general-potpukovnik Scott Berrier, šef Odbrambene obavještajne agencije pred Komitetom za oružane snage Senata.

On je dodao da je do sada u ratu poginulo između osam i 10 ruskih generala.

Upitan o izgledima da Putin upotrijebi taktičko nuklearno oružje, Berije je rekao: „Trenutno to ne vidimo“.

Tokom istog saslušanja, direktorica Nacionalne obavještajne službe Avril Haines rekla je da ruska pobjeda u regionu Donbasa na istoku Ukrajine možda neće okončati rat.

„Procjenjujemo da se predsjednik Putin sprema za duži sukob u Ukrajini tokom kojeg još uvijek namjerava da postigne ciljeve izvan Donbasa“, rekla je Haines poslanicima.

Ona je dodala da Putin računa na to da će odlučnost Zapada vremenom oslabiti i kako se sukob bude nastavljao, postoji zabrinutost kako će se on razvijati u narednim mjesecima.

„S obzirom da se Putin suočava sa neusklađenošću između svojih ambicija i trenutnih ruskih konvencionalnih vojnih sposobnosti… u narednih nekoliko mjeseci mogli bismo da vidimo da se krećemo nepredvidivijom i potencijalno eskalirajućom putanjom“, rekla je Haines.

Predsjednik Vladimir Putin pozvao je Ruse da se bore u govoru povodom Dana pobjede u ponedeljak, ali nije govorio o planovima za bilo kakvu eskalaciju u Ukrajini uprkos upozorenjima Zapada da bi mogao da iskoristi svoje obraćanje na Crvenom trgu da naredi mobilizaciju.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden rekao je u ponedjeljak da je zabrinut da Putin nema izlaz iz ukrajinskog rata, podsjeća Reuters.

Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara. U ratu su ubijene hiljade civila, milioni Ukrajinaca su u izbjeglištvu, a gradovi su pretvoreni u ruševine. Moskva ima malo šta da pokaže osim pojasa teritorije na jugu i marginalnih dobitaka na istoku, piše agencija Reuters.