Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik Evropskog vijeća

Michel uoči posjete BiH predlaže nova pravila za članstvo u EU

charles-michel-ss

Govoreći o procesu pristupanja EU, Michel kaže da ga treba ubrzati, ali da mora biti i reverzibilan, da zemlja koja ne poštuje osnovna načela bude vraćena na početak

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel koji prekosutra stiže u posjetu BiH, predložio je danas u svom govoru stvaranje Evropske geopolitičke zajednice te postupno uključivanje zemalja zapadnog Balkana u pojedine sektorske politike EU u skladu s njihovom napretku u procesu pristupanja.

Michel kaže da njegov prijedlog nije zamišljen kao zamjena za proširenje.

– Želim biti vrlo jasan od samog početka. Ova inicijativa ni u kojem slučaju ne ide za tim da zamijeni proširenje ili osigura novi izgovor za odugovlačenje. Isto tako, to nije ni garancija za one koje učestvuju u Europskoj geopolitičkoj zajednici da će jednog dana biti članice EU, rekao je Michel.

Govoreći o procesu pristupanja EU, Michel kaže da ga treba ubrzati, ali da mora biti i reverzibilan, da zemlja koja ne poštuje osnovna načela bude vraćena na početak.

Predlaže i postupno uključivanje država koje pregovaraju o članstvu u pojedine sektorske politike EU-a, a ne da čekaju završetak cijelog pristupnog procesa.

Primjerice, kada neka država članica zadovolji potrebne kriterije u nekom sektoru, moći će odmah aktivno u radu Vijeća EU, ovisno o dnevnom redu i imati pristup nekim programima i finansijskim sredstvima.

S tim zajedno ide i načelo reverzibilnosti, što znači ako neka zemlja napravi korak unatrag, primjerice u pogledu vladavine prava, izgubila bi neke od povlastica koje je stekla tokom pristupnog procesa, kaže Michel.

A. D.