Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Middle East Eye: “Saudijski princ podmitio Trumpa sa milijardu dolara”

Saudijski krunski princ Mohammed bin Salman lično je podmitio Donalda Trumpa s milijardu dolara tokom posjete američkog predsjednika Rijadu u maju, navodi dobro informirani, ali anonimni saudijski komentator koji koristi Twitter nalog Mujtahidd.

Bin Salman, tadašnji zamjenik prestolonasljednika, uspio je pobijediti u borbi za vlast svoga rođaka Mohammeda bin Nayefa, koji je trebao naslijediti tron.

Tvrdnje Mujtahidda nije moguće provjeriti iz nezavisnih izvora, navodi portal Middle East Eye.

Mujtahidd je u ponedjeljak ustvrdio da je Trumpova posjeta Saudijskoj Arabiji promijenila stav Washingtona prema nadmetanju Bin Salmana i Bin Nayefa, zbog čega je SAD bio primoran stati na stranu 32-godišnjeg sina aktualnog saudijskog kralja.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump je u utorak izjavio da ima veliko povjerenje u saudijskog kralja Salmana i krunskog princa Mohammeda bin Salmana, povodom masovnih hapšenja zbog “korupcije saudijskih prinčeva i bivših ministara, poslanika i biznismena.”

Trump je na svom Twitter nalogu napisao da “oni tačno znaju šta rade” i da su nekih od tih ljudi, prema kojima su se strogo ponijeli, “muzli” državu godinama, prenijele su agencije.

Vlada Saudijske Arabije uhapsila je prošle sedmice 11 prinčeva i 38 bivših ministara, poslanika i biznismena.

Saudijske vlasti nastavile su u ponedjeljak čistku zbog korupcije navodnim hapšenjem jednog od vodećih biznismena ove države. Također, mnogi računi su “zamrznuti” i napravljena je lista zabrane letova.

Krunski princ posjetio je Trumpa u Bijeloj kući u martu, u susretu koji je saudijski zvaničnik nazvao “prekretnicom” u bilateralnim odnosima dvije zemlje koje dijele pogleda na destabilizirajuće ponašanje Irana u regiji.

Washington Post podsjeća da je Saudijska apsolutna monarhija, te da bi Trumpova želja da uspostavi saradnju s tamošnjim vlastima u borbi protiv terorizma mogla omogućiti prijestolonasljedniku da izbjegne šire posljedice ukoliko zloupotrijebi svoje ovlasti.