Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Migrant iz Pakistana pokušao izvršiti samoubistvo (FOTO)

Migrant iz Pakistana pokušao izvršiti samoubistvo

Nezadovoljan uvjetima u kampu i zatvaranjem migrantske rute ka zemljama Evropske unije, jedan migrant porijeklom iz Pakistana pokušao je izvršiti samoubistvo u migrantskom kampu Moria na grčkom otoku Lezbos.

Dogovorom Turske i Evropske unije u okviru borbe protiv ilegalnih migracija i krijumčarenja ljudima od 4. aprila se migranti sa grčkih otoka u Egejskom moru vraćaju u Tursku, a nezadovoljni migranti u kampu Moria na Lezbosu već drugi dan protestiraju zbog toga.

Jedan nezadovoljni migrant iz Pakistana se u znak protesta popeo na stub dalekovodne mreže i pokušao izvršiti samoubistvo. Prvo se hvatao za žice, a potom pokušao da se objesi na stubu.

Drugi migrant se popeo za njim, ali je nezadovoljni Pakistanac odustao od namjere samoubistva i prihvatio pomoć tek nakon što se na stub popeo i sa njim razgovarao jedan grčki policajac.

Vidno iscrpljenom migrantu su po silasku sa stuba pomoć pružili migranti u kampu.

„Ja nisam životinja, već čovjek. Nisu nam dali formulare za traženje azila. Odbacuju nas, a ovdje nam je izuzetno loše. Želim pravdu i molim medije da nam pomognu“, izjavio je nezadovoljni Pakistanac nakon incidenta.

U kampu Moria trenutno boravi više od 3.000 migranata, što je za 50 posto više od kapaciteta tog kompleksa. Migranti protestiraju zbog loših uvjeta u kampu, a nekoliko njih je jučer stupilo i u štrajk glađu.

Turska i Evropska unija su 18. marta u Briselu postigli dogovor s ciljem borbe protiv ilegalnih migracija i krijumčarenja ljudima. Prema dogovorenim mjerama koje se provode od 4. aprila, Turska će prihvatiti sve migrante za koje se utvrdi da su iz Turske prešli na grčke otoke.

Za sve migrante koji nisu došli iz Sirije će biti u Turskoj pokrenut postupak njihovog vraćanje u zemlje porijekla, dok će migranti iz Sirije biti smješteni u kampove u Turskoj i za svakog prihvaćenog migranta će iz Turske u Evropsku uniju biti poslana po jedna izbjeglica iz Sirije koja je uredno registrirana u Turskoj.