Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ivanić na Evroazijskom samitu: Politička stabilnost preduslov za investicije

ivanic

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić održao je govor na ceremoniji otvaranja 19. Evroazijskog ekonomskog samita, koji se održava u Istanbulu od 5. do 7. aprila 2016. godine.

Ivanić je govorio o značaju summita na kojem se susreću političari i privrednici iz cijelog svijeta, ali i regije, jer omogućava kontakte i bolјu međusobnu saradnju.

Istakao je da su saradnja i zajednički napori neophodni za prevazilaženje klјučnih globalnih problema današnjice – problema sigurnosti i migracija.

Ivanić je naglasio da su politička stabilnost i sigurnost preduslov za investicije i razvoj privrede, te ukazao na simbolički značaj Istanbula kao mjesta za održavanje summita, jer se tu vijekovima susreću i prepliću različite kulture i religije.

Summit je nastavlјen tematskim sesijama, a Ivanić će tokom summita sa učesnicima održati više bilateralnih susreta. Ovaj summit, koji svake godine okuplјa veliki broj dužnosnika i privrednika iz brojnih zemalјa svijeta, organizuje Fondacija „Marmara“ iz Turske.

Osim člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, summitu prisustvuje i predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov, te bivši predsjednici Rumunije, Albanije, Letonije, Estonije, Hrvatske, Mongolije i Moldavije, kao i brojni visoki dužnosnici Turske.