testovi pokazali

Migranti privedeni u Sloveniji imali simptome koronavirusa ali nisu zaraženi

migranti

Policija ih je otkrila nedaleko Ilirske Bistrice, a pokazivali su simptome bolesti i visoku temperaturu pa su izolirani u centru za strance u Postojni

Sedam migranata, koji su jučer privedeni u Sloveniji nakon što su ilegalno ušli u zemlju, nisu zaraženi koronavirusom, potvrdilo je testiranje njihovih briseva, prenose Hina pisanje slovenskih medija.

Policija ih je otkrila nedaleko Ilirske Bistrice, a pokazivali su simptome bolesti i visoku temperaturu pa su izolirani u centru za strance u Postojni.

Prema jučerašnjim podacima, u Sloveniji je nakon 6712 testova otkriveno ukupno 253 slučaja infekcije, a broj novootkrivenih smanjio se u odnosu na nedjelju. Od sada će se broj testiranja smanjivati kod onih s blažim simptomima i oni će se upućivati na kućnu izolaciju, najavljuju slovenski epidemiolozi.

“Izolacija i prekid lanca prijenosa bitno su važniji za obuzdavanje epidemije od uzimanja briseva”, kazala je epidemiologinja Bojana Beović, koja vodi stručni dio ekipe kriznog stožera za koronavirus.

Trenutno je u Sloveniji hospitalizirano 29 bolesnika, od čega ih je 14 na infektivnoj klinici u Ljubljani, osam u UKC-u Maribor, a ostali u bolnici Golnik, dok je pod zdravstvenim nadzorom u bolnicama ili kod kuće 130 zaraženih.

Troje od do sada hospitaliziranih bolesnika su na intenzivnoj njezi, među njima i dva pacijenta u vrlo lošem stanju.

O trenutačnoj situaciji s koronavirusom održat će se danas nova zajednička sjednica vlade, kriznog stožera i državnog vrha s početkom u 11 sati.

Od danas je u Sloveniji na snazi i zatvaranje zračnog prometa, a državljani se pozivaju da odustanu od riskantnih putovanja i ne odlaze u inozemstvo jer će njihova evakuacija, zbog zatvaranja prometa i granica u Europi, ovih dana postati nemoguća misija.

Slovenske banke s današnjim danom uvode skraćeno radno vrijeme, većinom od 8 do 13 sati, a radno vrijeme skraćuju i trgovine živežnim namirnicama, u koje se uvode stroža pravila o ulasku i broju kupaca, uz dezinfekciju prostorija i zaštitu osoblja.

Zbog krize s koronavirusom vlada je privremeno, na mjesec dana, zabranila provođenje tehničkih pregleda vozila i druge postupke vezane na njihovu registraciju, pa će voziti i oni kojima je registracija istekla, ali vodeći računa da su vozila ispravna.