haos na istoku eu

Migranti uspjeli ući u Poljsku, krenula hapšenja, bjeloruske snage koristile vatreno oružje!?

FDyMprHWYAQVGdz

Ministarstvo odbrane Poljske također je optužilo bjeloruske snage da su pucale u zrak u graničnom području gdje su migranti postavili improvizovani kamp

Poljske vlasti saopštile su u srijedu da su dvije grupe migranata uspjele da pređu granicu iz Belorusije u Poljsku, ali da su sve osobe privedene, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo odbrane Poljske također je optužilo bjeloruske snage da su pucale u zrak u graničnom području gdje su migranti postavili improvizovani kamp.

Zbog vanrednog stanja u Poljskoj koje sprječava novinare, aktiviste i sve druge nerezidente da uđu u zonu duž granice, nije moguće nezavisno provjeriti informacije.

Najnovija dešavanja dolaze usred napetosti na granici, nakon višemjesečnog kretanja neregularnih migranata prema granicama Bjelorusije s Poljskom, Litvanijom i u manjoj mjeri Latvija. Tri zemlje Evropske unije nalaze se na istočnoj granici 27-članog bloka.

Evropska unija optužuje bjelorusku administraciju da “koristi neregularnu migraciju kao sredstvo” i “pokušava destabilizovati EU” slanjem migranata na granice zemalja članica Unije.