Beograd

Ipak je uništen: Na mural zločincu Ratku Mladiću bačena kanta kreča

ratko mladic – anadolija (1)

Kako se vidi na slici, na mural ratnom zločincu bačena je kanta kreča

U Njegoševoj ulici u Beogradu uništen je mural posvećen Ratku Mladiću. Iza uništavanja murala, kako saznaje Nova.rs, stoji predstavnik SDP-a Srbije Đorđo Žujović.

Kako se vidi na slici, na mural ratnom zločincu bačena je kanta kreča..

Ovo je nastavak događanja koja su počela u utorak popodne, kad su uhapšene aktivistkinje Aida Ćorović i Jelena Jaćimović nakon što su bacile jaja na mural, piše Anadolija.

Satima prije incidenta okolina murala, ali i čitav niz obližnjih ulica, bile su obezbijeđene brojnim policajcima od kojih su mnogi imali opremu za razbijanje demonstracija.

Pored samog murala nalazilo se neprestano nekoliko policajaca u civilu koji su legitimisali svakog ko bi prošao pored, pa čak i novinarske ekipe za koje je bilo jasno da su tu samo da bi izvještavale.

Dio srbijanske javnosti i medija zbog toga je konstatovao da policija obezbjeđuje mural, što je MUP odbacio i pojedine medije optužio ”za stvaranje uznemirenja u javnosti”.

Prethodnih dana je grupa građana koji stanuju u zgradi na kojoj se nalazi mural pokušala da ga prekreči, za šta su imali dozvolu nadležnih komunalnih organa. Međutim, kada god bi željeli to i da učine, pojavljivali su se, prema riječima građana, ljudi koji su im prijetili.

Foto: Anadolija

Nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) najavila da će 9. novembra, povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma, prekrečiti mural.

Uslijedila je zabrana srbijanskog Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) kojom nije bilo dozvoljeno okupljanje građana u blizini murala, uz komentar ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina da “ni oni koji bi da prekreče mural generalu Mladiću, ni oni koji bi da ga čuvaju neće dobiti dozvolu za okupljanje”.

U ponedeljak YIHR je saopštio da je “dobro shvatio” poruke MUP-a i Vulina, i naveo su aktivisti YIHR-a svjesni da bi im Vulinove “paramilitarne formacije”, kao što je srbijanska krajnje desničarska organizacija Levijatan, “razbile glave”, a da ih “njegova policija ne bi zaštitila”.

Mural posvećen Mladiću, osuđenom ratnom zločincu za genocid u Srebrenici i druge zločine protiv čovječnosti, pojavio se na zidu zgrade u centralnoj beogradskoj opštini u julu.

Pošto prikazuje Mladića kako salutira, neko je kasnije docrtao crvene tragove na njegovoj šaci sugerišući da su mu ruke krvave zbog onoga što je počinio.

Mural, koji je samo jedan od nekoliko sličnih posvećenih Mladiću u Beogradu, nekoliko puta je “prepravljan” i ponovo “restauriran”.