Globus

protesti širom zemlje

Mijanmarska policija pucanjem u zrak i vodenim topovima razbija proteste (FOTO/VIDEO)

09/02/2021

Svjedoci su rekli da je policija u glavnom gradu Naypyitawu pucala u zrak dok su demonstranti odbili da se raziđu četvrti dan zaredom

Mijanmarska policija u utorak je pucala u zrak i koristila vodene topove dok su se demonstranti širom zemlje suprotstavljali zabranama okupljanja na kojima isakzuju svoje protivljenje vojnom puču koji je obustavio prelaz na demokratiju.

Puč i hapšenje demokratski izabrane Aung San Suu Kyi 1. februara pokrenuli su najveće demonstracije u posljednjih više od deset godina, a raste i pokret građanske neposlušnosti koji je zahvatio bolnice, škole i vladine urede.

Svjedoci su rekli da je policija u glavnom gradu Naypyitawu pucala u zrak dok su demonstranti odbili da se raziđu četvrti dan zaredom.

Jedan svjedok rekao je Reutersu da su se demonstranti počeli razilaziti kad je policija pucala u zrak. Mediji su kasnije izvijestili da je policija ispaljivala gumene metke, prenosi Reuters.

Policija je također koristila vodene topove kako bi razbila proteste.

Policija je uhapsila najmanje 27 demonstranata u drugom po veličini gradu Mandalayu, uključujući i novinara, javile su domaće medijske organizacije.

Uvedene su naredbe o zabrani okupljanja više od četiri osobe. Posljednji nemiri su oživjeli sjećanja na gotovo pola stoljeća vojne vladavine, sve dok vojska nije započela proces povlačenja iz civilne politike 2011. godine, iako nikada nije u potpunosti odustala od kontrole nad civilnom vladom Suu Kyi nakon njene pobjede na izborima 2015. godine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.