Globus

RedaktionsNetzwerk Deutschland

Njemački mediji: Očekuje se produženje “lockdowna”

09/02/2021
FOTO: Ilustracija

Glasnogovornik njemačke Vlade Steffen Seibert je rekao kako “otvaranje” države mora biti razumno, pošteno, sigurno i pravedno

Očekuje se kako će njemačka vlada u srijedu (10. februara) produžiti “lockdown” u Njemačkoj do 1. marta, pišu njemački mediji.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i premijeri saveznih država sastat će se u srijedu i odlučivati o mjerama i nakon 14. februara. Kako piše RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND) žele predstaviti sigurnu i poštenu strategiju popuštanja mjera.

Angela Merkel je u ponedjeljak upozorila premijere neka budu oprezni s ublažavanjem mjera i inzistirala na daljnjim mjerama zbog smanjenja novih infekcija u sljedeće dvije sedmice.

– Broj novozaraženih se smanjio, ali postoji opasnost od mutacija virusa. Ovo je mješavina uspjeha i rizika. Moramo pažljivo nastaviti – upozorili su iz Robert Koch Instituta.

Glasnogovornik njemačke Vlade Steffen Seibert je rekao kako “otvaranje” države mora biti razumno, pošteno, sigurno i pravedno.

Jedna od glavnih tema sastanka kancelarke i premijera njemačkih saveznih država bit će vrtići, škole i frizerski saloni. Moguće je kako će donijeti odluku o postepenom otvaranju škola, odnosno pohađanju školske nastave u grupama i izmjenično. Savezna školska konferencija upozorila je na dugo zatvaranje škola u korona-krizi i snažno zagovara izmjeničnu nastavu maturanata i učenika manjih razreda.

Glavni sekretar Savezne školske konferencije Dario Schramm rekao je za RND kako ga plaši kad čuje da neki političari žele zatvoriti škole do Uskrsa.

– To se ne smije dogoditi – rekao je Schramm.

Čelnici SPD-a žele omogućiti izmjeničnu nastavu u osnovnim školama i ponovno otvoriti dječje vrtiće tamo gdje je sedmodnevna incidencija ispod 100. To bi bio slučaj u većini okruga. Međutim, Ured kancelarke je strogo protiv. Prema informacijama iz vladinih krugova, kancelarka Angela Merkel i šef Ureda kancelarke Helge Braun ne žele dopustiti otvaranje škola u februaru. S gledišta država koje su pod vladom SPD-a, moguć je dogovor o otvaranju škola s izmjeničnim predavanjem tamo gdje je sedmodnevna incidencija niža, a to znači između 50 i 90 okruga u Njemačkoj.

Prema informacijama RND-a, predmet rasprave također je plan koje vrijednosti trebaju biti presudne za moguća otvaranja. Učestalost, informacije Rovbert Koch Institua, kapacitet kreveta za intenzivnu njegu, stopa cijepljenja i širenje mutacije igrat će ulogu, a incidencija će biti presudna vrijednost u odluci o popuštanju mjera.

Također se raspravlja o tome bi li frizeri mogli otvoriti ranije od trgovina koje, prema informacijama iz državnih krugova, uglavnom ne bi trebali početi s radom prije 1. marta. Predsjednik Centralnog udruženja njemačke frizerske trgovine Harald Esser upozorio je kako će, ako frizerski saloni ostanu zatvoreni, to ne samo pogoršati egzistenciju frizera, već i problem rada na crno u toj industriji što je posebno opasno u pandemiji.

– Napokon, frizerske usluge sigurne su samo u profesionalnim salonima – rekao je Esser za RND.

Predsjednik poslodavca Rainer Dulger za RND je rekao kako su mnoge kompanije u Njemačkoj u teškoj situaciji.

– Mnoge su kompanije već došle do tačke kada moraju smanjiti radna mjesta. Trebamo plan tržišne ekonomije za Njemačku, bez maštanja o upravljanju hitnim situacijama – rekao je predsjednik Konfederacije njemačkih udruga poslodavaca Rainer Dulger.

Generalna direktorica udruženja hotela i restorana (Dehoga) Ingrid Hartges također upozorava na tešku situaciju.

– Situacija je dramatična za mnoge firme. Kompanije koje su napokon primile pomoć u novembru mogu malo “začepiti” finansijske rupe, ali to je samo oko 60 posto firmi. Hoteli i restorani zatvoreni su već 14 sedmica. Očaj je velik. Nedostaje perspektiva. Mnogi više ne mogu plaćati najamninu i plaće. Banke više ne daju novac firmama – rekla je Hartges.

Prema Centralnom udruženju njemačke industrije motornih vozila (ZDK), situacija u trgovini automobilima iz sedmice u sedmicu je sve teža. U januaru je broj novih registracija automobila opao za 31,1 posto, a broj prodanih rabljenih automobila za 29,4 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, rekao je glasnogovornik Ulricha Köstera.

Pozvao je premijere saveznih država da u srijedu razmotre ideju o ponovnom otvaranju autokuća, prenosi fenix-magazin.de.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.