Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

čeka se konačna odluka

Mijenjaju stav: Švicarska će ipak dopustiti liječenje ranjenih Ukrajinaca

djeca ukrajina tw

Ovaj veto izazvao je žestoke kritike, ne samo zato što su kantoni bili otvoreni za smještaj ranjenika u svoje bolnice. Brojne istaknute političke ličnosti su izrazile svoje nerazumijevanje po tom pitanju

Švicarski zvaničnici izrazili su spremnost da dopuste dolazak 155 povrijeđene ukrajinske djece u Švicarsku na liječenje. Ovo predstavlja promjenu u švicarskoj politici, prenosi Swissinfo.

Ove sedmice je objavljeno da je Ministarstvo vanjskih poslova Švicarske stavilo veto na zahtjev NATO-a za liječenje ranjenih ukrajinskih civila u švicarskim bolnicama zbog zabrinutosti da bi to prekršilo njene obaveze kao neutralne države prema međunarodnom pravu.

Ovaj veto izazvao je žestoke kritike, ne samo zato što su kantoni bili otvoreni za smještaj ranjenika u svoje bolnice. Brojne istaknute političke ličnosti su izrazile svoje nerazumijevanje po tom pitanju.

Prema riječima zamjenika državnog sekretara Johannesa Matyassyja, prvobitno odbijanje je bilo zato što je na Ukrajini da odluči koga treba poslati u inostranstvo na liječenje. Švicarska stoga ne bi mogla provjeriti da li je vojno osoblje uključeno u proces. Sada se, međutim, situacija promijenila.

Diplomatsko predstavništvo u Kijevu poslalo je pismo Ministarstvu vanjskih poslova Švicarske u kojem ga uvjerava da nijedan vojnik neće biti poslat u Švicarsku na liječenje, rekao je ukrajinski ambasador Artem Rybchenko za švicarsku javnu televiziju SRF u četvrtak.

Ukrajinci su nedavno uputili konkretan zahtjev za 155 djece koji bi bili upućeni na liječenje. Federalni zavod za javno zdravstvo Švicarske će donijeti konačnu odluku.