Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon napada na Kosovu

Milan Radoičić u tri dana: Od milionskih biznisa do građanina koji nema nijednu firmu

milan radoicic
Foto: Screenshot/ YouTube

Imovina tih firmi s kojima je Milan Radoičić povezan, kako je pokazalo istraživanje Radija Slobodna Evropa (RSE), vrijedi najmanje 38 miliona eura

Od suvlasnika milionskih biznisa, do građanina koji zvanično nema nijednu firmu na svoje ime – taj put je u Srbiji Milan Radoičić prešao za samo tri dana.

Radoičić, koji je javno preuzeo odgovornost za oružani napad na kosovsku policiju u selu Banjska, prenio je suvlasništvo u krovnoj firmi “Inkop” i njenim “kćerkama” na poslovne partnere, braću Zvonka i Žarka Veselinovića, piše Radio Slobodna Evropa.

Do 6. oktobra je Milan Radoičić imao 40 odsto udjela u “Inkopu”.

Samim tim, bio je suvlasnik u još četiri “Inkopova” povezana preduzeća u Srbiji koja se bave različitim djelatnostima – od građevinarstva, preko hotelijerstva.

Imovina tih firmi, kako je pokazalo istraživanje Radija Slobodna Evropa (RSE), vrijedi najmanje 38 miliona eura. Tu spadaju građevinska oprema i razne nekretnine – poslovni prostori, zemljište, hotel na Kopaoniku, vila u Beogradu.

Istraživanje je pokazalo i da su te firme u 2022. godini zaradile preko 24,5 miliona eura, a unosni poslovi sklapani su sa državom.

Danas, to više nije u posjedu Radoičića.

Zahtjev da se promijeni vlasnik, u danu privođenja Radoičića

Da se Radoičić izbriše iz vlasništva “Inkopa” zatraženo je 3. oktobra, pokazuje dokument objavljen na sajtu Agencije za privredne registre Srbije (APR).

U tom istom danu je Radoičića privela policija i dao je iskaz Višem javnom tužilaštvu u Beogradu. Tužilaštvo ga sumnjiči za nekoliko krivičnih djela u vezi sa napadom na kosovsku policiju u Banjskoj.

vucic radoicic
FOTO: Društvene mreže
Aleksandar Vučić i Milan Radoičić

Narednog dana, 4. oktobra, ukinut mu je pritvor.

Istraga protiv Radoičića je u toku, a optužnica za sada nije podignuta.

Profesorka prava u penziji Vesna Rakić Vodinelić za RSE objašnjava da nije bilo zakonskih prepreka da Radoičić u tom momentu prebaci vlasništvo na poslovne partnere.

“To što je Radoičić osumnjičen nije smetnja, nažalost. Zato što mu u tom postupku nije izrečena mjera zabrane raspolaganja imovinom. Mogao je da je pokloni, da radi sa njom šta hoće, nije imao nikakvu zabranu”, dodaje.

Rakić Vodinelić ističe i da ako se Radoičiću, u narednim koracima istrage, zabrani raspolaganje imovinom, to važi za ono što posjeduje u tom trenutku. Ne i retroaktivno.

“On je zvanično prenio firmu na svoje partnere. Ako mu bude izrečena zabrana, to će se odnositi na ono što već nije poklonio braći Veselinović”, pojašnjava.

Braći Veselinović podijelio jednako

Agencija za privredne registre je zahtjev usvojila za tri dana.

Pa je tako 6. oktobra odlučeno da se Radoičić briše sa spiska vlasnika milionskog preduzeća “Inkop” iz Ćuprije u centralnoj Srbiji.

Radoičić je svoj dio braći Veselinović podijelio jednako, svakom po 20 odsto.

Zvonko Veselinović sada ima 60 odsto vlasništva u “Inkopu” i povezanim firmama, a Žarko 40 odsto.

zvonko veselinovic
FOTO: MUP Srbije
Zvonko Veselinović

Zašto je promijenjen vlasnik, iz firme “Inkop” nije odgovoreno za RSE do objave teksta.

“Namjera je da ako bude neke štete, kompanija ne bude oštećena”, ukazuje urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk.

Promjenu u privrednom registru Srbije on naziva “knjigovodstvenom gimnastikom”.

“Ne treba zaboraviti da je Radoičić na isti način i došao do 40 posto u Inkopu. Jer to u početku nije bila firma Veselinovića i Radoičića, nego je prije nekoliko godina, neko od rođaka njima poklonio udio”, podsjeća Ćulibrk.

Dodaje da bez obzira na formalne promene, “Inkop” i povezana preduzeća “vjerovatno nastavljaju da rade po istom modelu”.

Poslovni partneri pod američkim sankcijama

I prije napada na kosovsku policiju 24. septembra, što je u Prištini označeno kao teroristički akt, vlasti Kosova su Radoičića povezivale sa kriminalnim aktivnostima.

U vezu sa kriminalom je na Kosovu dovođen i Zvonko Veselinović.

veselinovic radojcic
FOTO: Kurir.rs
Zvonko Veselinović i Milan Radoičić

Ali, Srbija koja ne priznaje nezavisnost Kosova, ne priznaje ni optužbe kosovskih vlasti.

Napad u Banjskoj ne tretira kao terorizam, a Radoičiću se u postupku pred Višim javnim tužilaštvom u Beogradu na teret ne stavlja ubistvo policajca Afrima Bunjakua.

Među krivičnim djelima za koja se sumnjiči su izazivanje opšte opasnosti i ilegalna nabavka i posjedovanje oružja.

Zvanični Beograd odlučio je i da ne primjenjuje sankcije Sjedinjenih Američkih Država protiv Radoičića i braće Veselinović, jer za to ne postoje međunarodne obaveze.

Na crnu listu SAD stavljeni su u decembru 2021. zbog sumnji na organizovani kriminal i korupciju.

Godinu dana kasnije, i Velika Britanija je pod optužbama za korupciju uvela sankcije protiv Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića.

Šta radi ‘Inkop’?

Među firmama u kojima je Radoičić imao vlasništvo, najviše para donio je “Inkop”, čije su mašine gradile puteve na više lokacija u Srbiji.

“Inkop” je 2022. godine zaradio oko 17,4 miliona eura.

Nekretnine i oprema “Inkopa” su, prema finansijskim izvještajima koje je analizirao RSE, prošle godine vrijedile oko 10 miliona eura.

Ta firma je, zajedno sa svojim vlasnicima, 2021. stavljena pod sankcije Sjedinjenih Američkih Država.

Ali, pošto one nisu obavezujuće za Srbiju, “Inkop” posluje nesmetano.

Među poslovima koje je ranije istraživao RSE, izdvaja se izgradnja brze saobraćajnice od Požarevca do Golupca na istoku Srbije.

Tu je država u februaru 2022. godine dala saglasnost da “Inkop” bude jedan od podizvođača kineskoj firmi Šandong, o čemu je RSE ranije pisao.

U Srbiji, “Inkop” ima četiri kćerke firme – građevinska preduzeća “Novi Pazar-put” i “Betonjerku” iz Aleksinca, hotelijersku firmu “Dolly Bell” i autoprevoznika iz “Ćuprije” Velmotrans.

Urednik NIN-a Milan Ćulibrk naglašava da se “Inkop” sa povezanim preduzećima “preko noći” našao na listi najvećih profitera u Srbiji.

“Da li je to rezultat ‘umiješnosti i osjećaja za biznis’, ili posljedica raznih kombinacija sa državom, jer uglavnom rade poslove čije račune plaćaju građani Srbije preko budžeta”, upitao je.

Na pitanje da li i Srbiji sada, zbog međunarodne reputacije, odgovara promjena u “Inkopu”, jer tu više nema Radoičića koji je označen kao organizator napada u Banjskoj, Ćulibrk odgovara:

“Ništa državu ne može ‘oprati’. Njeno lice je ukaljano onog momenta kada su sklapani poslovi sa tim firmama, mimo tendera, već direktnim pogodbama, a vlasnici bili na crnoj listi SAD. Zahvaljujući tome su te firme postale toliko moćne, a njihovi vlasnici među najbogatijim ljudima u Srbiji”.

‘Istraga će utvrditi odakle novac za ilegalno oružje’

Radoičićevo bogatstvo komentarisao je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je 11. oktobra izjavio da će u istrazi o oružanom napadu u Banjskoj i Radoičićevoj ulozi biti ispitani svi aspekti. Pa tako i odakle novac za nabavku oružja na crnom tržištu.

Nakon napada u Banjskoj, kosovska policija je zaplijenila arsenal oružja i municije.

Vučić je dodao i da “on nije tužilac da bi govorio o tome”, ali istovremeno iznio ocjenu da pojedini opozicioni političari u Srbiji “imaju više para” od Radoičića.

Među doskorašnjom Radoičićevom imovinom u Srbiji bio je i luksuzni hotel “Grey” na Kopaoniku.

Vlasti Kosova tvrde da je Radoičić sa oružanom grupom koristio taj hotel prije napada u Banjskoj. Kao dokaz toj tvrdnji objavili su snimke iz drona, koji su navodno oduzeti u policijskoj akciji.

Tada je Kosovo objavilo i tvrdnje da je Radoičić koristio objekte Vojske Srbije za obuku napadača, što su vlasti u Beogradu demantovale.

Međutim, nisu komentarisali navode o oružanoj grupi na Radoičićevom posjedu.

“Šta Radoičić radi na privatnom imanju, nije stvar Vojske Srbije”, izjavio je načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović 2. oktobra.

Ugovor sa državom poslije napada u Banjskoj

Tri dana nakon napada na kosovsku policiju u Banjskoj, posao sa državom dobila je firma “Novi Pazar-put”.

U momentu dodjeljivanja ugovora, 27. septembra, krajnji vlasnici preduzeća bili su Milan Radoičić i braća Veselinović.

Javno preduzeće “Putevi Srbije” je toj firmi povjerilo izgradnju mosta u Adranima kod Kraljeva, vrijednu oko milion eura.

Zašto je “Novi Pazar-put” dobio posao i da li je odluka preispitivana nakon oružanog napada u Banjskoj čiji je organizator Radoičić, RSE je pitao preduzeće “Putevi Srbije”.

Odgovorili su da Zakon o javnim nabavkama “ne predviđa preispitivanje odluke o dodjeli ugovora” u tom slučaju. Dodali su i da “nije bitno ko je vlasnik firme koja učestvuje u javnoj nabavci”.

Vlada Srbije i nadležno ministarstvo tada nisu odgovorili na pitanja RSE na osnovu čega građevinske firme koje su bile u vlasništvu Veselinovića i Radoičića osvajaju tendere.

Bez odgovora je ostalo i pitanje da li se saradnja države sa tim firmama prekida, nakon što je Radoičić označen kao organizator napada u Banjskoj.