Milanović: Ne možemo potvrditi da je ISIL pogubio Salopeka

milanovic salopek

Premijer Hrvatske Zoran Milanović u obraćanju novinarima u Banskim dvorima u Zagrebu u vezi sa najnovijim informacijama o pogubljenju hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka, istakao je kako još uvijek nije potpuno sigurno da je to tačno, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Ne možemo sa stopostotnom sigurnošću potvrditi da je to istina. Ono što smo vidjeli izgleda grozno. Pozivam sve da tim prizorima ne izlažu djecu”, rekao je Milanović napominjući kako vlada stoji na raspolaganju porodici Salopek.

Istakao je da je ISIL veliki i ozbiljan problem za sve zemlje svijeta kao i za Hrvatsku.

[pull_quote_right]Ekstremisti terorističke organizacije ISIL ustvrdili su kako je hrvatski državljanin Tomislav Salopek koji je otet u okolini Kaira 22. jula – pogubljen[/pull_quote_right]

“Bojim se da se dogodilo hrvatskom građaninu po prvi put ono što se događalo građanima drugih zemalja ranije. Ovo je ozbiljan problem za cijeli svijet. Hrvatska je kao zemlja otvorena za one koji su u teškoćama, mislim na imigrante, među kojima je dosta muslimana. Mi ćemo ih raširenih ruku primiti privremeno u Hrvatsku”, kazao je Milanović.

Pozvao je građane Hrvatske da izbjegavaju dijelove svijeta gdje mogu doći u opasnost.

“Ovo je pokušaj nekih ljudi da razbiju naš način života, a to ne smijemo dozvoliti. Mi pokušavamo živjeti normalno i drugima ćemo dopustiti da žive normalno”, istakao je Milanović dodajući da su hrvatske vlasti u stalnom kontaktu sa egipatskim institucijama.

“Hrvatska neće sudjelovati u akcijama protiv takozvane Islamske države, prvo što ne možemo i s time se trebaju nositi neki drugi. Radimo sve da ovakve stvari spriječimo”, kazao je hrvatski premijer.

Ekstremisti terorističke organizacije ISIL ustvrdili su kako je hrvatski državljanin Tomislav Salopek koji je otet u okolini Kaira 22. jula – pogubljen.

Društvenim mrežama počela se širiti i fotografija uznemirujućeg sadržaja, na kojoj se navodno, tvrde militanti, nalazi mrtvo Salopekovo tijelo. Na fotografiji nalazi se i natpis na arapskom jeziku u kojem se optužuje Hrvatska zbog sudjelovanja u borbi protiv ISIL-a.

Sedam dana nakon što su od egipatske vlade zatražili oslobađanje muslimanskih žena iz zatvora u zamjenu za Salopeka, militanti Sinajske provnicije ISIL-a objavili su fotografiju Salopeka.

Fotografija se prvo pojavila na mikroblogerskom servisu Twitter, 12. augusta, i uključivala je opis koji optužuje Hrvatsku za sudjelovanje u ratu protiv ISIL-a.

Sinajska je provincija 5. augusta objavila video Tomislava Salopeka navodeći da je otet 22. jula 2015.

U prošlu srijedu popodne ISIS je objavio snimku na kojoj Salopek kleči u pustinji uz maskiranog muškarca s nožem u ruci i čita s lista papira da će ga otmičari smaknuti u roku od 48 sati ako egipatska vlada ne oslobodi uhićene muslimanke.