Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Milanović: Ne znam ko mi je u BiH sagovornik o pitanju granice

zoran-milanovic

Pri posjetu gradilištu novog terminala zračne luke u Zagrebu, premijer Zoran Milanović izjavio je kako često ne zna ko mu je sagovornik u BiH o pitanjima granice. Ponovio je kako će se Pelješki most graditi, a poručio je i kako će se provjeriti navodne sumnje o pristrasnosti Arbitražnog suda koji je nadležan za pitanje razgraničenja na moru sa Slovenijom, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

Na novinarsko pitanje da prokomentira navodno negodovanje u Bosni i Hercegovini zbog najave izgradnje Pelješkoga mosta, premijer Milanović je izjavio:

“Volio bih u Bosni i Hercegovini, ali zaista to govorim iskreno, imati nekoga ili neke ljude s kojima mogu jasno razgovarati o temama koje nismo zatvorili. Recimo, granica sa BiH. Tri godine sam o tome govorio, nemaš se s kime dogovoriti.”

Milanović je ponovio kako se zalaže za provođenje sporazuma o granici koji je potpisan još za vrijeme predsjednika Tuđmana.

“Sada sitni profiteri sa ove ili sa one strane pokušavaju biti pametni i postavljati Hrvatskoj neke uvjete. Ja neću lupati šakom o stol, mi ćemo taj most graditi bez obzira na zlobu koja postoji u Hrvatskoj, a BiH ćemo biti širok most prema Europi. Ali neka se oni konačno međusobno dogovore”, rekao je Milanović i ponovio kako često ne zna ko mu je sagovornik u BiH.

Premijer je, govoreći o pojavi sumnji u integritet Arbitražnog suda koji rješava granični spor na moru između Hrvatske i Slovenije, izjavio kako je ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić danas o tome sve rekla te kako je njihov stav zajednički i usuglašen.

“To je zabrinjavajuće, vidjet ćemo, ovo mi se ne sviđa. Provjerit ćemo to metodama koje su nam na raspolaganju i zaštiti državne interese”, poručio je Milanović.

Ministrica Vesna Pusić danas je izjavila i kako su se prve sumnje u Arbitražni sud pojavile kad je ministar vanjskih poslova Slovenije Karl Erjavec izjavio da Slovenija ima neformalne informacije kako će odluka Arbitražnog suda ići u korist Slovenije.

Ministrica je istaknula da, ukoliko se navodi o pristrasnosti suda pokažu istinitima, to drastično mijenja i utječe na cijelu situaciju, što bi bilo, rekla je, šokantno i neprihvatljivo za Hrvatsku.