Kazna od 3 godine zatvora

Milanović prekršio zakon Hrvatske zbog izjave o genocidu u Srebrenici?

milanovic zakon

Sve je definisano u član 325 Krivičnog zakona Hrvatske. Magazinović: Ovo je test za pravosuđe

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović svojim javnim istupima o „ različitim genocidima“ u kojima je javno umanjio značaj genocida počinjenog u Srebrenici ušao je u sferu kršenja Krivičnog zakona Hrvatske.

Piše: A. DUČIĆ

Naime, u članu 325. Krivičnog zakona u poglavlju “javno poticanje na nasilje i mržnju” u stavu 4.sStoji da će se kazniti onaj „ko javno odobrava, poriče i znatno umanjuje kazneno djelo genocida, zločina agresije, zločina protiv čovječnosti ili ratnog zločina…“. Predviđena kazna je 3 godine zatvora.

Na ovo je, također, ukazao i državni parlamentarac Saša Magazinović koji je na svom Facebook profilu napisao:

– Ovo je test za pravosuđe Republike Hrvatske čiji predsjednik Zoran Milanović javno krši Kazneni zakon. Hajde da vidimo da li su svi građani jednaki pred zakonom. Ipak se radi o članici EU.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je u ponedjeljak da je u Srebrenici bio genocid, ali da onda za teže zločine treba izmisliti novi naziv.

– To je moj stav generalno, međutim, postoje genocidi i genocidi. Postoji genocid nad židovskim narodom, postoji genocid o Ruandi, postoji genocid u Srebrenici, odnosno, jedan događaj je definisan kao genocid, a genocid ima vrlo širok raspon. Postoji genocid i u Drugom svjetskom ratu, postoji Jasenovac. Dakle, nije sve isto kao što ni svaka žrtva nije ista. Ta priča svaka žrtva je ista, ni govora”, rekao je Milanović – rekao je on.

Ovo njegovo u najmanju ruku relativiziranje genocida odnosno umanjenje njegovog značaja izazvalo je brojne reakcije u javnosti.

Tako je kolumnista Dragan Bursać naveo: Milanović je u suludim napadima na zdrav razum kazao da je “u Srebrenici bio težak zločin s elementima genocida.“Napisao sam Zoranu Milanoviću da je “teška budala sa elementima debila“, jer drugačije ne može objasniti njegovo sramno baljezganje. I on sad nastavlja …