Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Michael Tarquinto

Vojni ataše SAD najavio nastavak podrške razvoju kapaciteta OSBiH

211208_IMG_1855

Na sastanku su učestvovali i pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, šef Kabineta ministra odbrane BiH Kemal Korjenić te ostali saradnici iz MO BiH, kao i šef Ureda za odbrambenu saradnju (ODC) Ambasade SAD u BiH major Taib Grozdanić

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić danas je u službenu posjetu primio vojnog atašea Sjedinjenih Američkih Država u BiH brigadira Michaela Tarquinta.

Na sastanku su učestvovali i pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, šef Kabineta ministra odbrane BiH Kemal Korjenić te ostali saradnici iz MO BiH, kao i šef Ureda za odbrambenu saradnju (ODC) Ambasade SAD u BiH major Taib Grozdanić.

Sagovornici su razgovarali o aktuelnim aktivnostima Oružanih snaga BiH i izazovima koji stoje pred Bosnom i Hercegovinom na putu euroatlantskih integracija. Ministar Podžić je istakao veliki značaj strateškog partnerstva Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država na polju vojne saradnje i zahvalio na značajnoj pomoći koju SAD pružaju u modernizaciji OS BiH.

Posebno je naglašen značaj kontinuirane i snažne podrške koju ODC pruža Oružanim snagama BiH, posebno na polju obuke i edukacije pripadnika i jedinica OS BiH, kako u BiH tako i SAD-u.

Brigadir Tarquinto je istakao da SAD ostvaruje izvrsnu saradnju sa Ministarstvom odbrane i Oružanim snagama BiH.

Zaključio je da će se snažna podrška Bosni i Hercegovini na euroatlantskom putu nastaviti, posebno kad je u pitanju podrška razvoju sposobnosti i kapaciteta OS BiH i njihove interoperabilnosti sa snagama NATO-a, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.