Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Milanović se odrekao premijerske pozicije, HDZ-u vrata zatvorena

milanovic
Foto: Telegram.hr/Pixsell

Večeras su se ponovno sastali predstavnici Nezavisne liste Most, “Domoljubne koalicije” i koalicije “Hrvatska raste” radi dogovora oko formiranja nove Vlade. Nakon pregovora “Domoljubna koalicija” odustala je od prijedloga za uspostavu tripartitne Vlade, a Zoran Milanović poručio kako se odriče premijerske pozicije i predlaže osobu iz Nezavisne liste Most.

Zoran Milanović je nakon sastanka u središnjici Nezavisne liste Most kazao kako predsjednik Mosta Božo Petrov ima potreban egitimtet za premijersko mjesto, te kako će se o funkcioniranju Sabora i Vlade dalje razgovarati.

Milanović je poručio kako je Hrvatskoj potrebno da što prije dobije vlast, jer Vlada, rekao je, “nema posla i bavi se političkom kombinatorikom”.

Kazao je kako je pristao na uvjete Mosta da novi premijer bude netko iz Mosta ili nestranačka osoba, ali kako bi volio da premijer bude netko iz Mosta, što implicira kako bi najizvjesniji kandidat za to mjesto bio Božo Petrov.

“Ja neću više biti premijer, to je gotovo”, rekao je Milanović nakon satanka i dodao kako ga očekuju druge važne zadaće.

Božo Petrov je ponovio kako je Most uvjete, na koje je koalicija “Hrvatska raste” pristala, a Domoljubna ih odbila, predočio prije desetak dana.

“Očekuje nas još tri dana razgovora koji će, nadam se, dobro završiti i nadam se da ćemo do utorka imati mandatara”, kazao je Petrov i dodao kako nije bilo razgovora o imenima.

No, dodao je kako se razgovaralo o nestranačkom ili kandidatu iz Mosta za novog premijera.

Petrov je dodao kako je “Domoljubna koalicija” ispala iz kombinacije za sastavljanje nove Vlade.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarsko sa koalicijskim partnerima izašao je iz prostorija Mosta svega desetak minuta nakon početka tripartitnog sastanka te poručio kako nije htio potpisati zatražene uvjete Mosta jer, rekao je, ne želi sudjelovati u vlasti sa osobama, odnosno političkom strankom koja je, rekao je, četiri godine uništavala Hrvatsku, “zanemarivala branitelje i Domovinski rat, te radila protiv Hrvatske”.