Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vijetnam

Milijarderka osuđena na smrt zbog prevare od 44 milijarde dolara

Foto: Screenshot/X
Truong My

Ona je jedna od rijetkih žena u Vijetnamu koje su osuđene na smrt zbog privrednog kriminala

Vijetnamska milijarderka Truong My Lan osuđena je na smrt zbog svoje uloge u slučaju bankarske prevare vrijedne više milijardi dolara.

Ona je jedna od rijetkih žena u Vijetnamu koje su osuđene na smrt zbog privrednog kriminala.

Odluka je odraz vrtoglavih razmjera prevare. Truong My Lan je osuđena za uzimanje 44 milijarde dolara kredita od Saigon Commercial Bank. Presuda od nje zahtijeva da vrati 27 milijardi dolara, iznos koji tužioci kažu da možda nikada neće biti vraćen. Neki vjeruju da je smrtna kazna način na koji je sud pokušava potaknuti da vrati neke od nestalih milijardi.

Komunističke vlasti koje su inače bile tajnovite, bile su neuobičajeno otvorene u vezi s ovim slučajem, ulazeći u najsitnije detalje za medije. Rekli su da je tokom suđenja pozvano 2.700 ljudi za svjedočenje, a uključeno je 10 državnih tužilaca i oko 200 advokata.

Dokazi su bili prikupljeni u 104 kutije ukupne težine šest tona. Postupak je vođen protiv osamdeset i pet drugih s Truong My Lanom, koja je negirala optužbe, navodi BBC.

Svi optuženi proglašeni su krivima. Četvero je dobilo doživotni zatvor zbog pronevjere. Ostali su dobili zatvorske kazne u rasponu od 20 godina do tri godine uslovno. Suprug i nećakinja od Truong My Lan dobili su zatvorske kazne od devet odnosno 17 godina.

U toku suđenja su dva predsjednika i dva potpredsjednika vlade bili prisiljeni podnijeti ostavke, a stotine dužnosnika disciplinski su kažnjene ili zatvorene. Sada im se pridružila jedna od najbogatijih žena u zemlji.