Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministar Butković potvrdio: Hrvatska na proljeće počinje izgradnju Pelješkog mosta

peljeski_most

Ministar mora, prometa i infrastrukture Hrvatske Oleg Butković danas je u luci u Novom Vinodolskom najavio kako će početak radova na prvoj fazi izgradnje Pelješkog mosta započeti na proljeće, javlja Anadolu Agency (AA).

Hrvatske ceste (HC) danas su službeno objavile kako će kineski konzorcij China Road and Bridge Corporation izvoditi prvu fazu izgradnje Pelješkog mosta sa pristupnim cestama.

“Tender za drugu fazu, koja obuhvaća izgradnju pristupnih cesta i prometnica preko Pelješca, ukupne vrijednosti 400 miliona kuna (oko 50 miliona eura), bit će raspisan krajem februara ove godine”, najavio je ministar Butković u Novom Vinodolskom.

Hrvatski ministar je poručio kako je to nastavak projekta cestovnog povezivanja južne Dalmacije s ostatkom Hrvatske.

“Nakon ove odluke, ukoliko ne bi bilo žalbi, mi možemo očekivati krajem februara potpis ugovora, nakon toga priprema gradilišta i početak radova, znači negdje u proljeće. Ukoliko bi bile žalbe, to je stvar koju rješava državna komisija, koju ne mogu komentirati”, kazao je Butković.

Oleg Butković (Arhiva)

“U ovom trenutku znamo da će gradnja sigurno početi, Pelješki most ide”, poručio je.

Ministar Butković je važnim ocijenio da će se u ovaj finansijski obiman projekat uključiti dio hrvatske građevinske operative, i to ne samo hrvatske građevinske kompanije, nego i hrvatska brodogradilišta, bez obzira što se radi o stranom izvođaču radova.

“Ja sam optimist i ta kompanija ima dobre reference, vidjeli smo što su sve oni gradili. Njihova finansijska stabilnost i tehnička sposobnost je takva da to toj kompaniji ne bi trebao biti problem”, izjavio je ministar.

Od tri pristigle ponude za sklapanje ugovora o javnoj nabavi odabrana je ona zajednice ponuditelja China Road and Bridge Corporation, CCCC Highway Consultants, CCCC Second Highway Engineering i CCCC Second Harbour Engineering, s cijenom ponude u iznosu od 2,08 milijardi kuna (0,277 milijardi eura) bez PDV-a te rokom dovršetka radova od 36 mjeseci, službeno je priopćeno iz HC-a.

Prva faza izgradnje Pelješkog mosta, zajedno sa pristupnim cestama, procijenjena na 1,8 milijardi kuna (240 miliona eura).

Pelješki most strateški je projekt za Republiku Hrvatsku jer će se kopnenim putem povezati jug Dalmacije s ostatkom zemlje, a njegova ukupna vrijednost procijenjena je na 526 miliona eura sa PDV-om.

Vrijednost prihvatljivih troškova određena je na 420 miliona eura, od toga je iz fondova Evropske unije sufinancirano 85 posto, odnosno 357 miliona eura.

Pelješki most trebao bi biti dugačak 2,4 kilometra i visok 55 metra te imati četiri prometna traka. Samo njegova izgradnja, procijenjeno je, trajat će 36 mjeseci.

Podsjećamo, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić uputio je u septembru prošle godine pismo hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću u kojemu je istaknuo kako ni jedno tijelo vlasti u Bosni i Hercegovini nikada nije dalo nužnu formalnu saglasnost za gradnju Pelješkog mosta.