Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brazil

Ministar zdravstva podnio ostavku poslije mjesec dana na funkciji

brazilci (1)

Epidemiolozi su mišljenja da će vrhunac krize tek pogoditi najveću zemlju Južne Amerike

Brazilski ministar zdravstva Nelson Teich, koji je preuzeo dužnost prije manje od mjesec dana, podnio je u petak ostavku u znak nezadovoljstva zbog izostanka preokreta u borbi nacije s pandemijom novog koronavirusa i pritiskom predsjednika Jaira Bolsonara da se da prioritet ekonomiji u odnosu na restriktivne javno-zdravstvene mjere, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ostavku Teicha potvrdilo je Ministarstvo zdravstva. Onkolog, bivši savjetnik za zdravstvo, preuzeo je funkciju 17. aprila pod pritiskom da proba uskladiti postupke ministarstva s predsjednikovim mišljenjem da ekonomija ne smije biti uništena ograničenjima za kontrolu širenja koronavirusa.

Bolsonaro je otpustio Teichovog prethodnika, Luiza Henriquea Mandettu, nakon nesuglasica oko načina obuzdavanja širenja koronavirusa. Mandetta je bio jedan od najpopularnijih brazilskih ministara.

Zvaničnici državni podaci kažu da je od COVID-19 u Brazilu umrlo više od 14.000 ljudi, iako neki stručnjaci smatraju da je ta cifra znatno veća jer nije obavljeno dovoljno testiranja. Epidemiolozi su mišljenja da će vrhunac krize tek pogoditi najveću zemlju Južne Amerike.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta je zbog širenja koronavirusa proglasila “globalnu pandemiju“. Također, WHO je uz Evropu epicentrom pandemije koronavirusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu, proglasio i Sjedinjene Američke Države. Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 303.300 ljudi, a potvrđeno je preko 4.480.000 slučajeva zaraze koronavirusom u više od 185 zemalja, govore podaci američkog Univerziteta “Johns Hopkins“. Do sada se oporavilo više od 1.605.000 ljudi.