BiH

Povjerenica Vijeća Evrope

Mijatović: Misa za Bleiburg mogla bi se pretvoriti u veličanje ustaškog režima

15/05/2020

Dodala je da bi takva komemoracija predstavljala dodatni napad na žrtve toga režim

Povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava Dunja Mijatović ocijenila je danas da bi se misa u Sarajevu za stradale na Bleiburgu krajem Drugog svjetskog rata mogla pretvoriti u veličanje ustaškog režima odgovornog za smrt stotina hiljada ljudi.

Misa planirana u Sarajevu 16. maj s namjerom komemoriranja vojnika i civila koji su umrli u Bleiburgu krajem Drugog svjetskog rata riskira slavljenje svih onih koji su podržavali ustaški režim koji je sarađivao s nacistima i koji je sukrivac za smrti stotina hiljada ljudi, saopćila je Mijatović.

Dodala je da bi takva komemoracija predstavljala dodatni napad na žrtve toga režima, bila bi šamar idealima i principima antifašizma na kojima su se nakon Drugog svjetskog rata gradile europske zemlje te bi nanijela ozbiljan udarac naporima prema pomirenju u regiji.

Politički i religiozni čelnici u regiji trebali bi raditi zajedno da ponovno izgrade povjerenje među ljudima i suzdrže se od poduzimanja koraka koji uzrokuju podjele i netoleranciju, rekla je Mijatović u saopćenju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.