Povjerenica Vijeća Evrope

Mijatović: Misa za Bleiburg mogla bi se pretvoriti u veličanje ustaškog režima

dunja mijatovic

Dodala je da bi takva komemoracija predstavljala dodatni napad na žrtve toga režim

Povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava Dunja Mijatović ocijenila je danas da bi se misa u Sarajevu za stradale na Bleiburgu krajem Drugog svjetskog rata mogla pretvoriti u veličanje ustaškog režima odgovornog za smrt stotina hiljada ljudi.

Misa planirana u Sarajevu 16. maj s namjerom komemoriranja vojnika i civila koji su umrli u Bleiburgu krajem Drugog svjetskog rata riskira slavljenje svih onih koji su podržavali ustaški režim koji je sarađivao s nacistima i koji je sukrivac za smrti stotina hiljada ljudi, saopćila je Mijatović.

Dodala je da bi takva komemoracija predstavljala dodatni napad na žrtve toga režima, bila bi šamar idealima i principima antifašizma na kojima su se nakon Drugog svjetskog rata gradile europske zemlje te bi nanijela ozbiljan udarac naporima prema pomirenju u regiji.

Politički i religiozni čelnici u regiji trebali bi raditi zajedno da ponovno izgrade povjerenje među ljudima i suzdrže se od poduzimanja koraka koji uzrokuju podjele i netoleranciju, rekla je Mijatović u saopćenju.