Globus

Brdo kod Kranja

Ministri inicijative C-5 razgovarali o proširenju EU na zapadni Balkan

01/03/2021

Češki ministar vanjskih poslova Tomaš Petriček zauzeo se je za što manje restrikcija za radnike migrante pri prelasku međusobnih granica u epidemiji te podržao slovenske prioritete za EU u pogledu ekonomskog oporavka nakon pandemije i širenja integracije na zapadni Balkan

Ministri vanjskih poslova Austrije, Češke, Slovačke, Mađarske i Slovenije razgovarali su u ponedjeljak na Brdu kod Kranja o pandemiji Covida-19 i širenju Evropske unije na zapadni Balkan, u svjetlu uloge koju će Slovenija u drugoj polovini godine imati kao predsjedateljica Vijeća EU-a.

Riječ je o sastanku na ministarskom nivou neformalne grupe “Central 5” (C5), koju su lani oformile te države, s ciljem usklađivanja regionalnih pitanja vezanih za taj srednjoevropski prostor.

Anže Logar, slovenski šef diplomacije, kolegama iz susjednih država je predstavio prioritete Slovenije kod preuzimanja predsjedanja EU-om, među kojima su oporavak nakon pandemije Covida-19 i otpornost EU-a na krize, ali i daljnje širenje EU-a na zapadni Balkan, što su svi podržali.

Razgovaralo se i o stanju u borbi s epidemijom Covida-19, koja je posebno teška u Slovačkoj i Češkoj. Logar je nakon sastanka kazao da im je ponudio medicinsku pomoć svoje države, a bilo je riječi i o strategiji vakcinisanju protiv Covida-19 u pojedinim zemljama.

Po ocjeni austrijskog ministra za evropske i međunarodne poslove Alexandera Schallenberga situacija s Covidom ostaje vrlo ozbiljna i predstavlja izazov za sve, a zahtijeva i mnogo susjedske saradnje.

Schallenberg je obećao punu podršku Sloveniji tokom njenog predsjedavanja EU-om. “Očekivanja su velika i ovo ne smije biti još jedna izgubljena godina za zapadni Balkan”, kazao je austrijski ministar, dodavši da Austrija u regiji ima velike interese.

Češki ministar vanjskih poslova Tomaš Petriček zauzeo se je za što manje restrikcija za radnike migrante pri prelasku međusobnih granica u epidemiji te podržao slovenske prioritete za EU u pogledu ekonomskog oporavka nakon pandemije i širenja integracije na zapadni Balkan.

Madžarski ministar Peter Szijjarto kazao je da je Mađarska za razliku od većine u EU otvorena i za uvođenje ruskih i kineskih vakcina protiv Covida-19.

“To odakle je vakcina ne smije biti političko, nego samo stručno pitanje”, naglasio je Szijjarto, te dodao da bi zbog nužnosti vakcinisanja većinje stanovništva pri odobravanju vakcina kao sigurnih i učinkovitih nacionalni regulatori trebali imati prednost pred Evropskom agencijom za lijekove (EMA).

Slovački ministar za vanjske i evropske poslove Ivan Korčok izrazio je, međutim, zadršku prema vakcinisanju vakcinima iz trećih država.

“Svi smo suočeni s nedostatkom vakcina, no EMA je zadužena za odlučivanje o sigurnosti vakcine”, kazao je i dodao da se o sigurnosti ruske vakcine Sputnjik V mora izreći medicinska struka, a ne politika, prenosi Hina.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.