novi grad sarajevo

Rekonstruisan i obnovljen objekat vrtića “Vjeverica” na Alipašinom Polju

DSC04070 (1)

U sklopu objekta i Centar za zdravo starenje

U povodu 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, obišao je zajedno sa Kantonalnom ministricom za odgoj i obrazovanje Naidom Hota – Muminović, direktoricom JU „Djeca Sarajeva“ Suanitom Banda, te predstavnicima Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo i Mjesne zajednice „Alipašino Polje – A-1 i 2“ rekonstruisani i obnovljeni objekat vrtića „Vjeverica“ na Alipašinom Polju“.

„Povodom dana nezavisnosti obišli smo prostorije objekta, koji je upravo završen. Sretan sam da na Dan nezavisnosti jedan ovakav objekat poklanjamo našoj Općini, našoj djeci, našim roditeljima i našoj državi. Objekat je impresivan, potpuno je rekonstruisan, sve instalacije su zamijenjenje, faktički je sve novo, a vrijednost radova je bila oko 2,1 milion KM. Sigurno se može mjeriti sa najboljim ovakvim objektima širom Evrope i svijeta, ne mislim da negdje drugo djeca mogu imati bolje uslove, a sve drugo je do nas. Ovo je dokaz nama samima da možemo da budemo dobri i uspješni u organizaciji, izgradnji i rekonstrukciji ovakvih objekata, zaista nas je i lijepo vrijeme posužilo tako da sve ovo danas izgleda prelijepo i svečano, kako i dolikuje Danu nezavisnosti naše države“ istakao je načelnik Efendić.

Sada predstoji određena procedura kako bi se objekat primio od strane Komisije nadležnog ministarstva, koja provjerava uslove za boravak djece. Objekat se nalazi u jednom posebno izolovanom dijelu naselja Alipašino Polje, okrenut je prema zelenim površinama i sunčanoj strani i imat će dječija igrališta sa pratećim mobilijarom. Ispred objekta izgrađen je i parking. Aktivnosti oko rekonstrukcije objekta vodila je Općina Novi Grad, a Ministarstvo obrazovanja je finansijski podržalo realizaciju projekta.

Ministrica Hota – Muminović istakla je da su završetkom rekonstrukcije vrtića „Vjeverica“ naši mališani dobili izvrsnu priliku za jedan novi početak, mjesto gdje će sticati prve utiske o onome šta je mala škola, i upravo tako dobar početak u ovako dobrom ambijentu, dodaje ministrica, može biti garant da će djeca uvijek voljeti znanje i da će mu uvijek težiti.

„Danas je posebno svečan trenutak i posebno ćemo biti obradovani kada vrata vrtića otvorimo mališanima i kada čujemo njihovu graju u ovim prelijepim prostorijama. Osim što roditeljima rješavamo pitanje gdje ostaviti dijete kada počnu raditi, istraživanja su pokazala, da učenici koji su pohađali predškolski program, postižu bolje rezultate u školama“, rekla je ministrica Hota – Muminović.

Suanita Banda direktorica JU „Djeca Sarajeva“ ističe kako ovakav objekat, kakav je potpuno obnovljeni vrtić „Vjeverica“ zaslužuje grad Sarajevo i naša BiH. „Želim svim Bosancima i Hercegovcima da čestitam Dan nezavisnosti, sa porukom da su djeca vojska najjača, trudimo se da svaki dan uljepšamo njihov dan, da budu sretni, veseli, da im obezbijedimo bolju budućnost. Otvaranjem ovakvog vrtića, mi smo to upravo uradili. Želim se zahvaliti načelniku Semiru Efendiću, koji je uvijek tu za nas, sa kojim imamo izuzetno uspješnu saradnju. Hvala njemu, hvala Ministarstvu za predškolski odgoj i obrazovenje što su omogućili da imamo jedan ovakav objekat“, naglasila je direktorica Banda, dodajući da će se u vrtić „Vjeverica“ moći upisati oko 260 djece, odnosno dvije jasličke grupe, uzrasta od jedne do tri godine, dok će u ostalih sedam grupa boraviti djeca uzrasta od treće do šeste godine života.

Nakon što se objekat primi na upotrebu, JU „Djeca Sarajeva“ raspisat će javni poziv za prijem djece. Direktorica Banda očekuje da će objekat biti stavljen u funkciju za dva do dva i po mjeseca.

U sklopu objekta izgrađen je i namjenski prostor za stariju populaciju u kojem će, kao potpuno odvojena cjelina djelovati Centar za zdravo starenje. Bit će to prvi namjenski prostor za osobe treće životne dobi u općini Novi Grad. U prostorijama prilagođenim potrebama strijih osoba na površini od 300 kvadrata, sa posebnim ulazom, svoje slobodno vrijeme moći će provoditi naši najstariji građani.