Misterija Titovog sefa: Jedan novčić vrijedi kao tri stana

tito-Marshhall-Josip-Broz

Zlatne poluge, nakit, posuđe, satovi i veoma vrijedni novčići samo su dio sadržaja misterioznog Titovog sefa 555, čije vraćanje traži porodica Karađorđević.

– Samo jedan od tih novčića vrijedi kao tri stana u Beogradu – tvrdi za „Blic” advokat Zoran Živanović, zastupnik prijestolonasljednika Aleksandra Karađorđevića.

Svi ti predmeti i dalje se nalaze u 11 platnenih vreća u sefu Narodna banke Srbije, u zgradi na Slaviji. Tamo će i ostati, bar dok se pravosnažno ne okonča ostavinski postupak iza Josipa Broza Tita, ali i postupak kojim svoje nasljedstvo traže i potomci Karađorđevića.

Sve te dragocjenosti, popisane još 1982. godine, dvije godine nakon Titove smrti, nađene su u prostorijama koje je koristio doživotni predsjednik SFRJ. Prvi osnovni sud u Beogradu odbio je u januaru da išta od toga vrati Titovim nasljednicima, niti je udovoljio zahtjevu Karađorđevića da se oni priključe postupku.

Zastupnici Brozovih nasljednika su se žalili, ali žalba još nije stigla u Apelacioni sud. Na pitanje šta će sa tim stvarima biti ako drugostepeni sud potvrdi odluku osnovnog suda, zastupnica Titovog sina Miše i unuke Zorice, Violeta Kočić Mitaček nema odgovor.

– I ja bih voljela da znam. Da li će biti proglašena državnom imovinom, stavljena u muzej… Problem je što ni nasljednici, ni mi kao njihovi zastupnici, nismo mogli da vidimo šta se nalazi u tim džakovima, jer je depozit otvoren mimo svih pravila, bez prisustva predstavnika suda, nasljednika – kaže Violeta Kočić Mitaček.

Kada je riječ o sudbini dragocenosti, advokat Zoran Živanović vjeruje da će one na kraju ipak biti vraćene Karađorđevićima, jer su njima pripadale.

Prethodno je, međutim, potrebno da se Karađorđevići među sobom dogovore šta je čije, odnosno šta je pripadalo kralju Aleksandru, a šta knezu Pavlu.