Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Misteriozna smrt: Zabilježeni zadnji trenuci mladog para (VIDEO)

844265-aa07936c-1ecb-11e5-a0df-cad9a7fdf0a1

Bezbroj pitanja ostalo je nakon misteriozne smrti Kristen Schroder i Paula Rossingtona, para koji je u nadi da će popraviti vezu otišao na zajednički odmor na kruzer. Njihovi zadnji trenuci zabilježeni nadzornim kamerama, u kojima prva Kristen pada u duboku vodu okeana, a zatim Paul skače za njom, sve su što je ostalo osim fotografija s odmora na kojima se oboje smiješe.

Njihov nestanak posljednje noći 10-dnevnog putovanja utvrđen je tek nakon što je kruzer uplovio u luku.

Tijekom istrage njihove smrti i pokušaja da se utvrde okolnosti, sve se uzelo u obzir – članovi porodice i prijatelji morali su ‘ogoliti’ informacije o njima kako bi se došlo do zaključka što se zaista dogodilo kobne noći u aprilu 2013. godine, donosi News.com.au.

[pull_quote_left]”Iako su imali poteškoća u ostvarivanju idile u svojoj vezi, po svemu je jasno da su se jako voljeli i bilo im je neizmjerno stalo jedno do drugoga’, pročitao je sudija Dillon u obraćanju, opisujući tragediju tim većom jer su “bili toliko usamljeni u svojoj smrti u dubokom tamnom okeanu”[/pull_quote_left]

Zbog svađa kroz koje su ranije prolazili, i naznaka da je Kristen u razdobljima patila od depresije, pokušalo se utvrditi i je li moguće da je ona počinila samoubistvo, a da je Paul skočio u pokušaju da je spasi.

“Najosamljenija smrt u dubokom, tamnom okeanu”, opisao je u posljednjem čitanju najnovijeg izvještaja istražni sudija Hugh Dillon, pri čemu je dodao i jezive nove detalje o zaključcima porote.

Nakon saznanja da su Kristen i Paul bili na rubu prekida, da su se i prije svađali i da je Kristen bila nesigurna i navodno jednom prijetila Paulu da će se ubiti ako je ostavi, sudija tvrdi da postoji “mogućnost da je htjela testirati ili emocionalno ucijeniti Paula, zakoračila je preko ograde broda, i poskliznula se”.

“Puno ljudi bi zaziralo od takvih dramatičnih akcija u koje se stavljaju u životnu opasnost”, rekao je Dillon u svom izvještaju, i dodao: “Ali, Kristen se nije bojala visine i po svemu sudeći bila je u jako emotivnom stanju u trenucima kada se sve događalo”, zaključio je.

No, Paul je bio zdravstveni radnik u hitnoj pomoći i trebao je znati da su minimalne šanse za preživljavanjem u takvom skoku. Pretpostavlja se da je 30-godišnjak ipak krenuo u spašavanje znajući da bi ga moglo ubiti.

Inače, oboje su upravo izašli iz drugih veza, i cijelo to razdoblje im je bilo emotivno teško, iz čega su proizašli i mnogi problemi koji su imali u svojem odnosu. Nakon razgovora sa svjedocima zaključilo se da je put na brodu trebao biti ‘zadnja slamka spasa’ nakon koje bi odlučili o nastavku romance.

Miste

Porodica je posvjedočila da je Kristen imala ‘tendenciju da burno reagira’ kada bi bila pod utjecajem osjećaja, a ranije je posjećivala i psihologa.

“Bojim se da ne izgubim kontrolu”

“Moja anksioznost se povećala i jako grubo se ponašam prema Paulu”, napisala je nekoliko mjeseci prije kobnog putovanja.

“Jako se bojim da ne izgubim kontrolu i mrzim što se toliko istresam na osobu koju volim najviše na svijetu, i koja mi je najveća podrška koju mogu zamisliti”, piše u bilješkama, u kojima Kristen navodi i “da ne voli kakva je, i ne voli način na koji se ponaša” prema Paulu.

Paul se tokom istrage pokazao kao “pozitivan, tih i suosjećajan muškarac”, kojemu je teško palo kada su se morali zbog posla odvojiti i živjeti u različitim gradovima.

“U različitim fazama, oboje su osjećali da je druga osoba posesivna”, rekao je sudija  Dillon.

Par je 29. aprila krenuo na plovidbu s Carnival Spiritom i registrirali su se u kabinu broj 5-281. Iako su putovanje bukirali s Kristeninom porodicom, većinu vremena su proveli sami.

Svi zapisi s broda govore kako su skromno trošili novac i uglavnom išli rano na spavanje odnosno večer provodili u svojoj zajedničkoj sobi.

U zadnjoj večeri putovanja, par se nije pojavio na večeri komedije za koju su im mjesta bila rezervirana. Nadzorne kamere pokazuju da su u to vrijeme bili u casinu, i vidi se kako sjede jedno kraj drugoga, igraju se na aparatu i usputno malo razgovaraju, no ne zna se jesu li se u tim trenucima svađali.

U 18 sati i 52 minute Kristen poljubi Paula i ode. Gdje je iduće otišla je nepoznanica, ali kamere su uspjele zabilježiti da se Paul nakon toga prvi vratio u njihovu sobu, i to u 20.19 sati, da bi se šest minuta nakon toga vratila i Kristen.

U 20.48, kamere za noćno snimanje zabilježile su Kristen kako se penje na palubu, podsklizava se i pada 18 metara u duboko more. Između je udarila od brod što je prema stručnjacima moralo uzrokovati teške ozljede.

Sekundu nakon toga kamere su zabilježile golog Paula kako skače za njom. Nakon toga im se gubi svaki trag. Nije bilo nikoga u neposrednoj blizini tko bi pozvao pomoć ili vidio što se dogodilo, a nitko od njihove porodice i poznanika nije znao da se u to vrijeme nalaze na palubi.

Stručnjaci koji su procjenjivali situaciju u sudskoj istrazi naveli su kako ih je pad vrlo vjerovatno sam po sebi ubio, a ako nije, mogli su u vodi preživjeti još svega nekoliko sati.

U tom trenutku bila je noć, niko ih nije mogao vidjeti, a bili su i 65 nautičkih milja udaljeni od obale Forstera.

“U ovim okolnostima, jednom kada su Kristen i Paul skočili s broda, smrt im je bila neizbježna. Nije postojala i još uvijek ne postoji ta tehnologija koja bi posadu upozorila na horor koji se događa”, stoji u izvještaju.

Paul je posthumno nagrađen počasnom nagradom za hrabrost jer je skočio spasiti Kristen.

“Možda su uspjeli u bezuslovnoj ljubavi”

“Iako su imali poteškoća u ostvarivanju idile u svojoj vezi, po svemu je jasno da su se jako voljeli i bilo im je neizmjerno stalo jedno do drugoga’, pročitao je sudija Dillon u obraćanju, opisujući tragediju tim većom jer su “bili toliko usamljeni u svojoj smrti u dubokom tamnom okeanu”.

“Paradoks je što su ono što su cijelo vrijeme sanjali za života – voljeti se bezuslovno – uspjeli na neki način u svojim zadnjim trenucima”.