Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mjesec dana traje potraga za porodicom trogodišnje djevojčice

djevojcica

Trogodišnja djevojčica koja je ostavljena prije mjesec dana u parku u Velikoj Gorici (Hrvatska) i dalje se nalazi u Domu za nezbrinutu djecu u Nazorovoj, a niti policija ni Crveni križ zasad nemaju nikakve informacije ko je djevojčica, gdje je njena porodica, a potpuna je nepoznanica i kako je djevojčica dospjela u velikogorički park.

Djevojčica će, ukoliko se i dalje ne bude saznalo gdje se nalazi njena porodica, biti smještena u udomiteljsku porodicu i imat će sva prava kao hrvatski državljani, piše Index.hr pozivajući se na tamošnje Ministarstvo socijalne politike i mladih.

“I dalje tražimo porodicu i nadamo se da će priča imati sretan kraj, te da ćemo uz pomoć svih institucija pronaći porodicu, ali ako se to ne dogodi ona će ući u sistem socijalne skrbi i bit će smještena u udomiteljsku porodicu”, rekli su u Ministarstvu socijalne politike i mladih Republike Hrvatske.

djevojcica izbjeglica

Kako piše Index, djevojčica je zdrava, pregledali su je liječnici i ustanovili da nema nikakvih zdravstvenih problema i da ima približno tri godine. Za djevojčicu kažu kako je pronađena uredna i jako čista, te da nije bilo tragova zapuštenosti. Djevojčica je uprkos svemu vesela i razigrana i jako dobro odgojena.

“Djevojčica je jako dobra i pristojna, osmjehuje se, lijepo je odgojena. Primjerice, kada se igra uvijek sve pospremi za sobom, ima jako lijepe manire ponašanja. Prve dvije sedmice uopće nije govorila pa nisu mogli pretpostaviti porijeklo kao ni jezik kojim govori. Na kraju se ispostavilo da govori urdu jer je prvi put reagirala na dva dječaka iz Pakistana koji govore urdu. Prvo su mislili da je Romkinja, pa su potom doveli prevoditelja arapskog, no ispostavilo se da razumije urdu jezik”, kazali su iz ministarstva.