Mještani Vrpolja nadaju se da će Tomislav Salopek biti oslobođen

vrpolje_tomislav_salopek

Ispred kuće Tomislava Salopeka, zaposlenika francuske kompanije kojeg su 22. jula na području Kaira oteli pripadnici terorističke organizacije ISIS, u selu Vrpolje pored Đakova, u Hrvatskoj povremeno se okupljaju mještani s nadom da će njihov sugrađanin koji se nalazio na radu u Egiptu što prije biti oslobođen, javlja Anadolu Agency (AA).

Roditelji otetog Salopeka izbjegavaju medije. Sudbina otetog Tomislava Salopeka inače, još uvijek je neizvjesna.

U srijedu popodne ISIS je objavio snimku na kojoj Salopek kleči u pustinji uz maskiranog muškarca s nožem u ruci i čita s lista papira da će ga otmičari smaknuti u roku od 48 sati ako egipatska vlada ne oslobodi uhićene muslimanke. U videosnimci nije naznačeno vrijeme kada je počelo odbrojavanje.

Egipatske službe sigurnosti intenzivno tragaju za otetim Salopekom i nakon što je istekao ultimatum, koji je ISIS dao kako bi mu poštedio život, dok egipatski mediji izvješćuju kako postoji mogućnost za produljenje 48-satnog roka.

Salopekova supruga otputovala je sredinom sedmice u Kairo zajedno s ministricom Pusić, koja u saradnji s egipatskom vladom nastoji pomoći u oslobađanju.

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i evropskih poslova Vesna Pusić se nakon niza obavljenih razgovora, među ostalim i s egipatskim ministrom vanjskih poslova, vratila u Hrvatsku, kasno u petak.

Hrvatska vlada i Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova nastavljaju raditi na rješavanju slučaja otetog hrvatskog državljanina.

Zbog osjetljivosti situacije, u ovom trenutku ne možemo otkrivati detaljnije informacije”, javlja Ministarstvo vanjskih poslova.

U petak se uključila i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović koja je telefonski razgovarala s egipatskim kolegom al-Sisijem. Grabar-Kitarović nije zasada mogla medijima govoriti o pojedinostima toga razgovora.