Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mladić (21) isplivao iz rijeke: “U šoku je, na isti način je izgubio prijatelje”

duga resa – nesreca

Veliku sreću u nesreći imao je mladi B.P. (21) iz Duge Rese u Hrvatskoj koji je Passatom u petak oko 23.20 sati u Maletićima kod Duga Rese sletio u hladnu rijeku Dobru, razbio staklo na vozilu i spasio se.

Iako se još utvrđuju uzroci nesreće, na mjestu je vidljivo da se mladić kretao u smjeru Novigrada. Vjerovatno zbog neprilagođene brzine je nakon izlaska iz zavoja izgubio nadzor nad vozilom, te se njime popeo na zaštitnu ogradu i udario u saobraćajni znak. Automobil se prevrnuo u desnu stranu, te se nastavio prevrtati niz padinu i uletjelo u hladnu rijeku Dobru.

Mladić je nakon prvotnog šoka od prevrtanja ostao priseban, no ubrzo je uslijedio novi šok. Nije mogao otvoriti vrata, niti spustiti staklo prozora jer elektronika nije radila. Rukom je razbijao staklo, na koncu uspio, izašao iz vozila i preplivao hladnu rijeku. Izašao je na drugu stranu obale, nastavio hodati nizvodno do vodopada kojeg je prešao uz tamošnju pilanu i potražio pomoć.

U nesreći je zadobio lakše ozljede, ruke koju je ozlijedio prilikom razbijanja stakla, te mu je pružena liječnička pomoć.

Iz 24sata.hr stupili su u kontakt s njegovim roditeljima koji su rekli da on nije u stanju razgovarati, jer je u velikom šoku, time više što je na isti način ostao bez dvojice prijatelja koji su u rijeci Dobri na sličan način stradali prije pola godine. I sami su svjesni da je imao jako puno sreće i neizmjerno su zahvalni što je prošao bez ozbiljnijih posljedica.

– Ovo je sreća, niša drugo. Poznajem dečka, jako je dobar i zabavan, društven, zabavljač, nikada mu se nešto slično nije dogodilo. Osim sreće u ovoj nevolji mu je vjerovatno pomoglo to što je vrlo snažan, trebalo je to izdržati i ostati priseban – govori mještanin iz okolnog naselja koji se na mjesto nesreće došao uvjeriti što je njegov poznanik proživio.

Netom prije nesreće mladić se družio s prijateljima u obližnjem kafiću. Na mjestu događaja intervenirali su policija i vatrogasci koji su automobil još sinoć osigurali u rijeci, a jutros ga izvukli iz rijeke.

Treba napomenuti i da je vodostaj rijeke Dobre u trenutku nesreće bio dosta nizak što je također dopridonijelo sretnom ishodu.

Slična nesreća, također sa sretnim ishodom, dogodila se i prije gotovo godinu dana vrlo blizu mjesta ove nesreće. Tada je mladić Golfom sletio u rijeku, na vozilu su se prilikom slijetanja otvorila vrata i on je isplivao i spasio se.