kyle rittenhouse

Mladić koji je ubio dvojicu demonstranata oslobođen svih optužbi

kyle-rittenhouse

Optužen je za ilegalno posjedovanje puške AR-15 kada je ubio dvojicu muškaraca i ranio trećeg tokom demonstracija “Black Lives Matter” u Kenoshi prošlog ljeta

Porota u američkoj državi Wisconsin oslobodila je Kylea Rittenhousea po svim tačkama optužbe, nakon što je prošle godine ubio dvojicu demonstranata i ranio trećeg, javlja Anadolu Agency (AA).

U pitanju je suđenje koje je pomno pratila američka javnost. Rittenhouse, koji sada ima 18 godina, rasplakao se tokom čitanja presude u sudnici Kenosha, grleći jednog od svojih advokata.

On je bio je suočen s mogućnošću doživotnog zatvora nakon što je optužen po pet tačaka, uključujući namjerno prvostepeno ubistvo.

Sudija Bruce Schroeder prošle sedmice odbacio optužbu za ilegalno posjedovanje oružja protiv Rittenhousea. Optužen je za ilegalno posjedovanje puške AR-15 kada je ubio dvojicu muškaraca i ranio trećeg tokom demonstracija “Black Lives Matter” u Kenoshi prošlog ljeta.

Demonstracije koje su ponekad bile i nasilne, izbile su nakon što je policajac Kenosha u avgustu pucao u nenaoružanog Afroamerikanca Jacoba Blakea koji je ostao djelimično paralizovan.

Rittenhouse tvrdi da su ga vlasnici nekretnina pozvali na ulice Kenosha, da bi pomogao u zaštiti, nakon noći pljački i požara. Tvrdi da je u trojicu muškaraca pucao u samoodbrani nakon što mu prišli. Oni koji ga podržavaju, iz cijele zemlje skupili su oko 2 miliona dolara za njegovu kauciju.

Tužilaštvo je tvrdilo da Rittenhouse nije imao razloga da bude na tom mjestu, više od 30 kilometara od svog rodnog grada u Antiochu u Illinoisu. Tužioci su naveli da je Rittenhouse zapravo bio agresor i dio osvetničke gomile odlučne da zastraši demonstrante na protestima “Black Lives Matter”.