nakon 11 mjeseci

Novi PPC Lipa simbol kraja migrantske krize u BiH

kamp lipa kod bihaca (1)

Za sada neće biti izmještanja migranata iz Prihvatnog centra Miral u Velikoj Kladuši i bihaćkih Borića, nego će se smještati migranti iz divljih kampova i napuštenih objekata sa područja Grada Bihaća

Privremeni prihvatni centar ”Lipa” kod Bihaća, koji može zbrinuti 1.500 osoba danas je svečano otvoren.

U izgradnju kampa koja je trajala 11 mjeseci uloženo je 1,7 miliona eura, sredstava Europske unije i njihovih partnera, javlja Anadolu Agency (AA).

Planirano je da u ovom kampu bude smješteno do 1.000 migranata samaca, 300 izbjeglica porodica sa djecom i 200 pripadnika ranjivih kategorija. Izbjeglice sada imaju sve potrebne uvjete za human boravak u Bosni i Hercegovini. Ovim Prihvatnim centrom upravlja Služba za poslove sa strancima i Ministarstvo sigurnosti BiH a u suradnji sa IOM-om i Europskom unijom.

„Ovaj centar je rezultat efektivne saradnje između Ministarstva sigurnosti i njegovih agencija USK-a, Grada a Bihaća EU i partnera. Ovo je dokaz da saradnja na svim nivoima može rezultirati velikim projektima. Dobar je podsjetnik da se krize mogu riješiti, i možemo biti zadovoljni šta smo postigli u kratkom periodu, kazao je Johann Sattler, specijalni predstavnik EU u BiH.

Otvorenju kampa prethodila je migrantska kriza u kojoj su migranti prošle zimu proveli u nehumanim uvjetima i taj teret su najviše podnijeli građani Bihaća.

„Grad Bihać je šampion ljudskosti spram tih ljudi i mi ćemo nastaviti biti humani ali ne možemo sami“, kazao je Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, koji je iskazao zadovoljstvo što je država preuzela upravljanje migrantskom krizom.

Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona, istakao je da je zadovoljan sadašnjom situacijom i da se nada da ćemo novi val migrantske krize dočekati spremniji.

„ Otvarajući ovaj kamp možemo kazati da je vrijeme migrantske krize iza nas i danas govorimo o migrantskoj situaciji. I od danas državne institucije vladaju ovom situacijom. Ovo možemo doživjeti kao jednu vrstu trijumfa kompromisa, suradnje i konstruktivnog pristupa i da je vrijeme neslaganja iza nas“, kazao je Selmo Cikotić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine.

U prihvatnom centru ”Lipa” trenutno boravi oko 300 migranata.

Za sada neće biti izmještanja migranata iz Prihvatnog centra ”Miral” u Velikoj Kladuši i bihaćkih Borića, nego će se smještati migranti iz divljih kampova i napuštenih objekata sa područja Bihaća.