uputio pismo

Dodik tvrdi da Njemačka ima pogrešne informacije

milorad dodik N1 screenshot

Dodik u pismu tvrdi da se RS svih prethodnih godina zalaže za mir

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik smatra da se Heiko Maas, kao ministar spoljnih poslova jedne tako važne države kao što je Njemačka, nije potrudio da utvrdi činjenično stanje o uzrocima i prirodi političke krize u BiH, što mu je bila obaveza, već je svoje stavove formirao na osnovu glasina, što njegove javne istupe čini neozbiljnim.

– Uvaženi ministre, interpretacijama pogrešnih informacija, Vi nanosite nepravdu Republici Srpskoj. Nepravdu nanosite i svojoj državi, koja kao malo koja u svijetu ima i načine i sredstva da se upozna o činjenicama u BiH i aktuelnoj političkoj krizi – istakao je Dodik u pismu upućenom Maasu, dodavši da su ga njegovi istupi u posljednje vrijeme ponukali da mu se obrati.

Dodik je u pismu Maasu ustvrdio da kriza u BiH nije izazvana, kako njemački diplomata smatra “politikama koje se vode u Republici Srpskoj”.

– Kriza je rezultat činjenice da Ustav BiH nije poštovan punih 26 godina i da je takvo neustavno ponašanje BiH dovelo u ćorsokak. Zamislite da samo jedan dan samo neko pokuša da ne poštuje ustav Njemačke!? – tvrdi Dodik u pismu.

Dodik u pismu tvrdi da se RS svih prethodnih godina zalaže za mir, jer je rat iz 90-ih godina prošlog vijeka koštao tako i toliko da sebi ne može da dozvoli nove sukobe.

– Srbi, kao narod iz dva svjetska rata u kojima smo mi i vi bili na suprotnim stranama, preživjeli su genocid i etničko čišćenje od kojih se nismo oporavili ni do danas. Zato, uvaženi ministre, one koji pominju sukobe i prizivaju sukobe – ne tražite u RS – poručio je Dodik njemačkom ministru.

Dodik je naglasio da je RS sastavni dio BiH i to niko ne spori, niti postoje ni javni ni tajni planovi za secesiju od BiH, kako se to tvrdi sa medijskih, ali i političkih adresa pojedinih zemalja.

– Mi se borimo za teritorijalni integritet BiH i njen spoljni suverenitet, kako je i zapisano u Ustavu BiH, odnosno Aneksu četiri Dejtonskog sporazuma i ne radimo apsolutno ništa što nije propisano najvišim pravnim aktom u BiH. Kada kažete da nećete sjedati skrštenih ruku i da pratitite, kako kažete, “neodgovornu politiku u Republici Srpskoj”, moram Vas podsjetiti da svaki put kada Njemačka nije sjedila skrštenih ruku, Srbi su na ovim prostorima izgubili trećinu svog stanovništva – ustvrdio je Dodik.

On je s pozvao ministra Maasa da sa više pažnje postupa i govori o Srbima i RS, jer ga kako tvrdi “i istorija naših odnosa, kao i funkcija na kojoj se trenutno nalazi obavezuje da bude pažljiviji”.

– Kao ministra spoljnih poslova Njemačke pozivam Vas da istinito informišete svoju Vladu o događajima u BiH. Ukoliko to ne uradite Vi, mi ćemo učiniti sve da kabinet kancelara Angele Merkel dobije sve potrebne i tačne informacije – poručio je Dodik.