Mladić u Švedskoj mačem ubio nastavnika i učenika (FOTO/VIDEO)

Trollhattan

Čovjek sa šljemom i maskom  napao je školu u južnoj Švedskoj u četvrtak prije nego što ga je upucala policija. Zdravstveni zvaničnici saopćili su da su nastavnik i jedan učenik ubijen, te da je još nekoliko osoba ranjeno.

Učenici su pobjegli u četvrtak ujutru iz škole Kronn u Trollhattanu, u blizini drugog po veličini švedskog grada Goteborga. Policija u Trollhattanu navodi u saopćenju da se napad desio u dijelu škole s kafeima.

napadac svedska

Fotografija napadača

Policijski portparol Thomas Fuxborg izjavio je za Associated Press da je napadač u dvadesetim godinama nosio više od jednog komada oružja, uključujući “najmanje jedan predmet nalik na nož”. Fuxborg je izjavio da su policajci ispalili dva hica, od kojih je jedan pogodio napadača.

Švedski mediji javljaju da je muškarac napade izvršio mačem.

Zdravstveni zvaničnici u Trollhattanu saopćili su da je jedan nastavnik preminuo nakon što je bio ranjen u napadu, a dvoje učenika u dobi od 11 i 15 godina teško su ranjeni.

Švedski mediji su kasnije objavili da je još jedan učenik preminuo.

Škola ima oko 400 učenika, u uzrastu od predškolske djece do srednjoškolaca. Fuxborg nije mogao reći da li je napadač imao bilo kakve veze sa školom.

Švedski mediji javili su da je škola održala sastanak u četvrtak ujutru kako bi se raspravljalo o brigama nastavnika da je škola previše otvorena, s kafeom za odrasle što znači da škola ne može kontrolirati ko u nju ulazi.

Novine Dagens Nyheter navode da su učenici morali prolaziti kroz kafe kako bi se došli do vlastite kafeterije i drugih dijelova zgrade.

Švedski premijer Stefan Lofven otkazao je zakazane aktivnosti i krenuo je ka Trollhattanu.