Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Analiza Reutersa

Mnoštvo republikanskih kandidata samo ide u korist Trumpovoj nominaciji

donald trump
Foto: Pixabay
Donald Trump

Republikanci koji se plaše da je Trump previše polarizirajuća figura da bi pobijedio demokratskog predsjednika Joea Bidena 2024. godine brinu se da će, ako previše kandidata uskoči u republikansku utrku, to razvodniti glasove protiv Trumpa

Sve veći broj kandidata za republikansku predsjedničku nominaciju na izborima 2024. godine mogao bi otvoriti put za pobjedu Donalda Trumpa jer to predstavlja poteškoće prvenstveno za njegovog glavnog rivala, guvernera Floride Rona DeSantisa, rekli su članovi stranke i stratezi, piše Reuters u svojoj analizi uoči predsjedničke utrke u Sjedinjenim Državama.

Republikanci koji se plaše da je Trump previše polarizirajuća figura da bi pobijedio demokratskog predsjednika Joea Bidena 2024. godine brinu se da će, ako previše kandidata uskoči u republikansku utrku, to razvodniti glasove protiv Trumpa.

Slično kao i 2016.

To bi omogućilo bivšem predsjedniku da izbori nominaciju, baš kao što je to učinio u sličnim okolnostima 2016. godine.

Bivši potpredsjednik Mike Pence, bivši guverner New Jerseya Chris Christie i guverner Sjeverne Dakote Doug Burgum planiraju ući u utrku ove sedmice, čime će broj izazivača Trumpu biti dvocifren.

Politički analitičari procjenjuju da Trump može računati na svoje tvrdolinijaške pristaše, koji čine najmanje trećinu republikanskih glasača, koji će mu pomoći da osigura nominaciju svoje stranke.

DeSantis se agresivno udvarao tim biračima, ali se ne očekuje da će značajan broj njih odabrati DeSantisa umjesto Trumpa.

Ako DeSantis ima bilo kakve šanse da postane republikanski kandidat, rekli su politički analitičari, on mora pokušati da pridobije značajan dio ostalih, što je otprilike 70 posto glasača republikanske stranke koji su još neodlučni.

Mnogi autsajderi

DeSantis mora da se takmiči sa gomilom republikanskih rivala za te glasove. Naravno, mnogi kandidati su autsajderi koji se jedva ističu u anketama javnog mnijenja, ali oni i dalje mogu omesti DeSantisove napore da izgradi koaliciju koja mu je potrebna da bi pobijedio Trumpa.

– Veoma sam zabrinut, jer čini se da pravimo iste greške koje smo napravili 2016. godine – rekao je Larry Hogan, popularni bivši republikanski guverner Marylanda i žestoki kritičar Trumpa.

Hogan je ozbiljno razmišljao o tome da bude protukandidat Trumpu, ali je ranije ove godine odlučio da ne uđe u utrku jer se bojao da bi veliki broj kandidata samo pomogao bivšem predsjedniku da ponovi pobjedu iz 2016. godine, kada je nadmašio 17 glavnih kandidata.

– Bolje je da imamo manju bazu sa jakim jednim kandidatom ili dva, nego 10 ili više ljudi koji ne uspijevaju da privuku pažnju, i koji će svi imati jednocifrne brojke podrške u anketama- rekao je Hogan u intervjuu.

Hogan, koji slovi za umjerenog političara, navodi da se u ovom trenutki čini da je jedini koji ima koristi od ovakve situacije je upravo Donald Trump, a on otvoreno zagovara poziciju u kojoj bi se Republikanska stranka trebala odmaći od Trumpa.

“Definicija ludila”

– To je definicija ludila – nastavljati raditi istu stvar iznova i iznova, a očekivati drugačiji rezultat – upozorio je Hogan.

Ipak, trenutno je to u suštini utrka dva čovjeka.

Trump dominira republikanskom bazom među potencijalnim republikanskim primarnim glasačima sa 49 posto podrške, a DeSantis je sljedeći sa 19 posto .

Postoji veliki jaz između favorita i ostalih kandidata: Pence ima samo 5 posto podrške, dok bivša guvernerka Južne Karoline Nikki Haley ima 4 posto , prema najnovijoj Reuters/Ipsos anketi iz maja ove godine.

Drugi su se jedva i pojavili sa brojkama u anketi. Christie ima samo 1 posto podrške, kao i američki senator Tim Scott iz Južne Karoline, dok bivši guverner Arkanzasa Asa Hutchinson, koji je objavio svoju kandidaturu aprilu, ima 0 posto podrške republikanskih glasača.