Mogherini tokom susreta s Vučićem: EU očekuje očuvanje mira

mogherini vucic

Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini poručila je tokom razgovora s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da se jučerašnji događaji na Kosovu ne smiju ponoviti i da EU očekuje očuvanje mira uz mudar i uzdržan pristup.

Vučić i Mogerini sastali su se večeras u Beogradu kako bi razgovarali o najnovijim dešavanjima i budućnosti dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine uz posredovanje EU, saopćila je Služba za saradnju sa medijima predsjednika Republike, prenosi N1.

Mogherini je, kako se navodi, izrazila žaljenje zbog jučerašnjih događaja na Kosovu.

-Ono što se dogodilo juče, ne smije se ponoviti. Evropska unija očekuje očuvanje mira uz mudar i uzdržan pristup – istakla je visoka predstavnica EU.

Dvoje sagovornika su se saglasili da pronađu nove načine kako bi nastavili s radom i rješavanjem problema između Beograda i Prištine mirnim putem, dodaje se u saopćenju.

Vučić i Mogerini konstatovali su, kako se navodi, da je u nacionalnom i državnom interesu Srbije da očuva stabilnost, mir i napredak na putu ka Evropskoj uniji.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić uhapšen je juče u Kosovskoj Mitrovici jer je, po tumačenju Prištine, ilegalno ušao na Kosovo. Prilikom intervencije specijalnih snaga Kosovske policije povrijeđene su 32 osobe. Đurić je potom protjeran.

Mogerini je sinoć razgovarala s Vučićem i kosovskim predsjednikom Hašimom Tačijem, nakon čega je na Twitteru napisala da žali zbog dešavanja na Kosovu i pozvala na očuvanje mira i dijaloga.