Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gdje će Radovan u zatvor?

Moguć susret Radovana Karadžića i Andersa Breivika

breivik karadzic

Norveška je jedna od zemalja koja je potpisala sporazum sa Tribunalom i osuđenici iz Haga imaju mogućnost da tamo izdržavaju zatvorske kazne

Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, koji je u Hagu osuđen na doživotnu robiju zbog ratnih zločina tokom devedesetih, mogao da bi da služi kaznu u Norveškoj, i to u istom zatvoru u kome je i terorista Anders Breivik, pišu srbijanski mediji.

Norveška je, naime, jedna od zemalja koja je potpisala sporazum sa Tribunalom i osuđenici iz Haga imaju mogućnost da tamo izdržavaju zatvorske kazne. Tako da, ukoliko Karadžić završi na izdržavanju kazne u toj zemlji, ocjenjuju sagovornici Kurira, postoji mogućnost da bude u istom objektu – zatvoru Telemark u Šijenu – sa teroristom Breivikom, koji je u zatvoru zbog ubistva 77 ljudi.

Profesor na Fakultetu bezbjednosti Darko Trifunović ističe da, ukoliko bivši lider bosanskih Srba bude prebačen u Norvešku na izdržavanje kazne, postoji realna mogućnost da to bude u istom zatvoru u kome je i Breivik.

– Postoji mogućnost da Karadžić bude u istom zatvoru sa Breivikom ukoliko ga Tribunal pošalje u Norvešku u zatvor. Najgore što može da se desi Karadžiću jeste da ode na izdržavanje u neku arapsku zemlju, a ako se ne varam, i jedna od njih je sklopila sporazum sa Tribunalom – navodi Trifunović.

I kriminolog Zlatko Nikolić za Kurir kaže da, ukoliko Karadžić završi u Norveškoj na izdržavanju kazne, nije isključeno da bude smješten u istom zatvoru kao i najozloglašeniji živi ubica.

– Karadžić može da bude u istom zatvoru kao i Breivik, ali ima tu različitih paviljona, odvojenih dijelova, neće sigurno biti miješanja – kaže Nikolić.

Istog je mišljenja i bezbjednosni stručnjak Božo Spasić.

– Apsolutno postoji mogućnost da Karadžić završi na izdržavanju kazne u istom zatvoru u kome kaznu služi masovni ubica Breivik.

Podsjetimo, Anders Brejvik je 2011. ubio 77 ljudi i ranio više od 240 osoba u dva odvojena napada. Prvo je detonirao automobil-bombu u centru Osla i usmrtio osmoro ljudi, a nakon toga se odvezao čamcem na ostrvo Utoja, gde je usmrtio još 69 osoba. Breivik izdržava kaznu u zatvoru u Šijenu. S druge strane, Karadžić je osuđen na doživotnu robiju najvećih ratnih zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, među kojima je i genocid.