koronavirus

Moguće pooštravanje anti-covid mjera u Crnoj Gori

vakcinacija crna gora

“Osam od 10 preminulih nisu vakcinisani, nijedan, nažalost, pacijent mlađi od 40 godina koji je izgubio bitku s koronom nije primio vakcinu. To su alarmantni podaci”, poručila je Borovinić Bojović

S obzirom na rast broja oboljelih i umrlih u posljednje dvije sedmice, zdravstvene vlasti u Crnoj Gori najavile su da će, ako se situacija nastavi pogoršavati, postrožiti epidemiološke mjere.

To bi značilo da će covid potvrde morati imati svi zaposleni u javnoj upravi te da će biti nužne i za vožnju javnim prijevozom, ulazak u trgovačke centre, teretane, poslovne prostore.

Primjena ovih mjere prvotno je najavljena za 1. decembra, ali bi po riječima ministrice zdravlja Crne Gore Jelene Borovinić Bojović one mogle biti uvedene i ranije s obzirom na to da je u poslednjih sedmicu dana od koronavirusa preminulo više od 50 osoba, te da je u zdravstvenim ustanovama nekoliko desetina pacijenta u životnoj opasnosti.

“Situacija je trenutno dosta teška”, rekla je ministrica istaknuvši da “90 posto pacijenata u intenzivnoj jedinici nije vakcinisano”.

Ona je podsjetila da su zdravstvene vlasti do sada osigurale preko 1,2 miliona vakcina, te da je od početka maja vakcinisano oko 55 posto odrasle popluacije.

“Da se ne bi dogodilo da bolnice budu prepune i da situacija bude takva da imamo ogroman broj hospitaliziranih pacijenata, moramo se vakcinisati. Osam od 10 preminulih nisu vakcinisani, nijedan, nažalost, pacijent mlađi od 40 godina koji je izgubio bitku s koronom nije primio vakcinu. To su alarmantni podaci”, poručila je Borovinić Bojović.

Od početka pandemije koronavirus je potvrđen kod više od 150 hiljada stanovnika Crne Gore, što je gotovo četvrtina populacije te zemlje, dok je od posljedica zaraze umrla 2181 osoba, prenosi Hina.