Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mohamed Abrini je “čovjek sa šeširom” sa aerodroma u Bruxellesu

Abrini333

Belgijsko tužiteljstvo objavilo je kako je podignuta optužnica protiv glavnog osumnjičenika za napade u Parizu Mohameda Abrinija, piše BBC.

Abrini je glavni osumnjičenik za terorističke napade u novembru u Parizu, a uhapšen je u Belgiji.

Istražiteljima je Abrini priznao i da je on ujedno i “čovjek sa šeširom”, treći bombaš kojeg se tražilo vezano uz napade u Bruxellesu, a koji je pobjegao s mjesta napada.

“Nije imao izbora”

Tužitelji su rekli da je, nakon što je suočen sa snimkama, Belgijanac Mohamed Abrini priznao da je on muškarac za kojim je policija tragala od napada u zračnoj luci i postaji podzemne željeznice 22. marta.

“Nije imao izbora”, rekao je glasnogovornik belgijskog tužiteljstva o Abriniju koji je uhićen u petak navečer.

Nakon što je napustio zračnu luku, Abrini je bacio svjetlu jaknu u kantu za smeće, a šešir je prodao, doznali su istražitelji.

Na listi najtraženijih bjegunaca u Europi nalazio se od prosinca prošle godine, kada su ga nadzorne kamere snimile na benzinskoj postaji zajedno s osumnjičenim Salahom Abdelslamom dok su se vozili iz Bruxellesa u Pariz, dva dana prije napada u studenom u kojima je poginulo 130 ljudi.

Optužena četvorica

Belgijsko državno odvjetništvo u subotu je optužilo četiri osobe, uključujući Abrinija, za članstvo u terorističkoj organizaciji i umješanost u napade u Bruxellesu i Parizu.

Tužiteljstvo je podiglo optužnicu i protiv Osame K., za kojega lokalni mediji tvrde da je Šveđanin i da se zove Osama Krayem te da je identificiran kao muškarac koji se 22. ožujka u trenutku napada nalazio na postaji metroa u Bruxellesu na kojoj je eksplodirala bomba.

Tužiteljstvo je priopćilo da se pritvoru zadržavaju državljani Ruande Herve B.M. i dvadesetsedmogodišnji Bilal E.M., a ostala dvojica osumnjičenih privedena u petak su nakon ispitivanja su puštena na slobodu.

Podsjetimo, u napadima na aerodrom i metro u Bruxellesu ubijeno je 32 ljudi.

Među 13 mrtvih u napadima na postaji podzemne željeznice deset je državljana Belgije, a tri su stranci. Stranci ubijeni u napadima su britanske, kineske, nizozemske, francuske, njemačke, talijanske, švedske i američke nacionalnosti.