Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mohamed Morsi podnio žalbu na smrtnu presudu

morsi

Pravni tim koga je imenovao sud da zastupa svrgnutog egipatskog predsjednika Mohameda Morsija u subotu je podnio žalbu najvišem sudu u zemlji, osporavajući presude na doživotnu robiju i smrt donešene u junu, saopćio je Mursijev advokat.

Krivični sud u Kairu osudio je Mursija na smrtnu kaznu zbog masovnog bjega iz zatvora tokom ustanka protiv Hosnija Mubaraka iz 2011. godine, kao i na doživotnu robiju zbog odavanja državnih tajni Kataru. Sud je također izrekao teške kazne protiv rukovodstva Muslimanskog bratstva, egipatske najstarije islamističke grupe, podsjeća agencija Reuters.

Vođa Muslimanskog bratstva, Mohamed Badie, i četvorica ostalih čelnika također su osuđeni na smrt. Više of 90 ostalih, među kojima je i uticajni imam Youssef al-Qaradawi, osuđeni su na smrt u odsustvu.

Presude su dio kampanje gušenja islamističkog pokreta nakon svrgavanja Mursija s vlasti 2013. godine poslije izbijanja masovnih protesta protiv njegove vladavine. Na stotine militanata je ubijeno i na hiljade uhapšeno.

Vlada je proglasila Muslimansko bratstvo terorističkom grupom optužujući ga da podstiče pobunu nakon Mursijevog svrgavanja. Ta grupa tvrdi da se bori za političke promijene isključivo miroljuubivim sredstvima.

Mursi nije imenovao advokata koji bi ga zastupao na suđenju i odbio je priznati legitimnost sudskog postupka, tvrdeći da je on još legitimni predsjednik Egipta.

Vlada tvrdi da je pravosuđe nezavisno i da se nikada nije uplitala u njegov rad.