Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

El Nino kojeg zovu “Bruce Lee” donosi nam topliju zimu?

el nino

Ovogodišnji El Nino je već proglašen drugim najjačim otkad se prate njegova kretanja i mogao bi postati jednim od najpotentnijih u posljednjih 65 godina, kažu američki federalni meteorolozi uz upozorenje da su predviđanja o njegovom utjecaju nezahvalna i nesigurna.

“Veliki El Nino ne garantuje ništa,” kaže Mike Halper, zamjenik direktora u Centru za predviđanje klime unutar američke Nacionalne administracije za okeane i atmosferu (NOAA) i dodaje da se ne treba unaprijed veseliti potencijalnim kišama koje bi mogle donijeti olakšanje u Kaliforniji koja trpi sušu.

El Nino je u prošlosti donosio obilnu kišu na jugu i istoku SAD-a, a podrazumijeva i nešto blaže zime na sjeveru, odnosno oštrije na jugoistočnom dijelu kontinenta, navodi Business Insider.

No, dok klimatolozi promišljaju o mogućim scenarijima, malo ko osporava da je ovogodišnji El Nino na putu da obori rekorde. Okeanograf NASA-e Bill Patzert kaže da satelitska mjerenje pokazuju kako je on snažniji od onog iz 1997/98. godine, koji je prihvaćen kao jedan od najmoćnijih u modernoj istoriji.

Kako bi ilustrirala potenciju aktuelnog El Ninoa, NOAA ga na blogu neslužbeno naizva “Bruce Lee”, dok ga Patzert uspoređuje s Godzillom podsjećajući na poplave, klizišta i druge katastrofe koje donosi fenomen.

Istraživanja pokazuju da El Nino zapravo pogoduje ekonomiji SAD-a smanjujući suše i broj uragana na Atlantiku, ali istovremeno potiče snažnije oluje i tropske ciklone na Pacifiku.

Kako piše BBC, njegov uticaj na Evropu je također nejasan i nepredvidljiv, iako pojedina istraživanja sugerišu da on podrazumijeva suhe i hladnije zime na sjeveru, a toplije na jugu kontinenta i Mediteranu.