Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mohammed bin Salman inauguriran u prestolonasljednika Saudijske Arabije

mohammed bin salman

Novoizabrani prvi prestolonasljednik Saudijske Arabije Mohammed bin Salman inauguriran je na tu funkciju, javlja Anadolu Agency (AA).

Svečana inauguracija održana je sinoć nakon teravih-namaza u palati Safa u Mekki, a prisustvovao joj je veliki broj saudijskih zvaničnika, uglednika, vjerskih i plemenskih lidera koji su satima čekali u redu kako bi čestitali i izrazili odanost novom prvom princu Mohammedu.

Glavni saudijski muftija Abdelaziz es-Sheikh obratio se prisutnima i kazao da je princ Mohammed prisegnuo pred kraljem Salmanom i da drugi zvaničnici mogu prići i prisegnuti pred njim kao prvim prestolonasljednikom Saudijske Arabije.

Bila je to treća svečana inauguracija i davanje prisege na saudijskom kraljevskom dvoru u proteklih 30 mjeseci, a i prva u historiji koja je održana u Mekki.

Aktuelni kralj Salman je na tu funkciju inauguriran u januaru 2015. godine, a dojučerašnji prvi prestolonasljednik Mohammad bin Nayif je prvobitno inauguriran u aprilu iste godine.

Kralj Salman jučer je sa svih funkcija razriješio prvog princa, premijera i ministra unutrašnjih poslova Saudijske Arabije Mohammada bin Nayifa, a na njegovo mjesto imenovao svog sina Mohammeda bin Salmana koji će nastaviti obnašati i dosadašnju funkciju ministra odbrane.

Posljednjom odlukom izmijenjena je i važna ustavna odredba Saudijske Arabije pa umjesto dosadašnje odredbe da se kralj bira “među sinovima“ osnivača i lidera Abdulaziza bin Abdurahmana bin Sauda, stoji da se kralj bira “među njegovim sinovima i unucima“. Tako je otvoren put trećoj generaciji kraljevske porodice da dođu na tron u toj zemlji.